Hopp til innhold

Egypts president møter EU-topper

Bare dager etter store demonstrasjoner og angrep på USAs ambassade i Kairo møter Egypts president Mohamed Mursi toppene i EU.

Mursi møter EU-topp

DIREKTE: Mursi møter Barroso.

Filmen «Innocence of Muslims» har utløst rasende demonstrasjoner i flere land. Filmen ble lagt ut på Youtube i juni, men da den ble tekstet på arabisk og lagt ut på nytt denne uka kom reaksjonene.

I Egypt forsøkte demonstranter å storme den amerikanske ambassaden tirsdag, og onsdag fortsatte demonstrasjonene mot den amerikanskproduserte filmen.

Les: Protest mot profet-fornærmelse i Kairo

Også i Libya var det store demonstrasjoner tirsdag.

Demonstrasjonene ved det amerikanske konsulatet i Benghazi endte med at det man tror er militante islamister angrep den diplomatiske utposten med skytevåpen og rakettdrevne granater.

USAs ambassadør til Libya, Chris Stevens, ble sammen med tre andre drept i angrepet.

President i Egypt Mohamed Mursi besøker i disse dager Europa, og i Brussel vil han snakke med EU-kommisjonens president José Manuel Barroso.

De to vil holde en pressekonferanse kl. 9.40, og den kan du se direkte her på nrk.no.

Det er ventet at Mursi vil kommentere forholdet mellom Egypt og Europa etter å ha blitt innsatt som første president i tiden siden revolusjonen i landet.

Alt om: Demonstrasjoner og opptøyer etter Muhammed-film

USAs ambassade i Kairo

Demonstrantene klatret opp på muren rundt ambassaden i Kairo.

Foto: Nasser Nasser / Ap

Reaksjoner i flere land

Også i land som Tunisia var det demonstasjoner, og i Afghanistan forsøkte myndighetene å komme protester i forkjøpet ved å stenge tilgangen til Youtube.
Youtube, som eies av Google, vil ikke fjerne videoen, men har på eget initiativ sperret den for brukere i Libya og Egypt.

– Som følge av den svært vanskelige situasjonen i Libya og Egypt, har vi midlertidig begrenset tilgangen i begge land, heter det i en kunngjøring.

Mystisk opphav

Amerikanske medier meldte først at filmen er produsert av Sam Bacile, som i intervjuer har presentert seg selv som israelsk-amerikansk forretningsmann, bosatt i California.

Les også: – Laget filmen for å provosere
Les også: USA tror konsulat-angrep var planlagt handling
Les også:
Egyptiske kristne fordømmer film

Flere stiller nå spørsmål ved om Bacile eksisterer og mener at det er snakk om et pseudonym.

Vietnam-veteranen Steve Klein, som er kjent som en fundamentalistisk kristen og en nådeløs islamkritiker i USA, medgir å ha vært involvert i produksjonen av filmen.
Klein har bånd til koptisk kristne egyptere, blant dem Morris Sadek som i årevis har drevet en hatsk kampanje mot islam i USA.

Enkelte spekulerer i om det er Sadek som har produsert den omstridte filmen.

SISTE NYTT

Siste nytt