Hopp til innhold

USA tror konsulat-angrep var planlagt handling

USA mistenker at angrepet mot landets konsulat i Benghazi i Libya, der fire amerikanere ble drept, var en planlagt handling utført av militante islamister.

Amerikanske tjenestemenn jobber nå ut fra en slik teori om stormingen av konsulatet.

Angriperne virker å ha brukt protestene mot en amerikansk film om profeten Muhammed som bakteppe for å angripe med skytevåpen og rakettdrevne granater.

– Dette er arbeidshypotesen akkurat nå, sier en høytstående amerikansk tjenestemann til nyhetsbyrået AFP, som snakker under anonymitet.

– Det var et avansert angrep. Det virker som om de benyttet denne protesten som en mulighet, sier kilden.

– For tidlig å konkludere

Angrepet mot konsulatet pågikk i flere timer. USAs ambassadør til Libya, Christopher Stevens, var blant de fire som ble drept.

Flere av de væpnede personene som gikk til angrep har hatt forbindelser til Al Qaida, eller vært inspirert av terrornettverket, opplyser amerikanske tjenestemenn.

USA vil likevel ha flere fakta på bordet før de konkluderer med noe.

– Det er for tidlig å knytte angrepet til Al Qaida eller en annen undergruppe, sier en tjenestemann.

«Al Qaida-preg»

– Det er fortsatt noen uklarheter om detaljene, men det bar helt klart preg av å være en Al Qaida-lignende hendelse, sier Mike Rogers, lederen for etterretningskomiteen i Representantenes hus.

Tirsdagens angrep kom i forbindelse med en bølge av protester i muslimske land mot en amerikanskprodusert amatørfilm på internett som gjør narr av profeten Muhammed.

De første rapportene antydet at angrepet i Benghazi var et resultat av voldsomme protester. Men etter hvert har eksperter og tjenestemenn sagt at bevisene peker i retning av en villet handling, en markering av angrepene mot USA 11. september 2001.

USA svarte på angrepet med å sende to krigsskip til farvannene utenfor Libya og 50 marinesoldater til ambassaden i Tripoli, for å styrke sikkerheten der. Amerikanerne har også ubemannede droner til disposisjon, som kan bistå i å holde styr på militanter som kan ha utført angrepet.

SISTE NYTT

Siste nytt