Hopp til innhold

– Laget filmen for å provosere

Mannen bak den kontroversielle islamfilmen «Innocence of Muslims», Sam Bacile, har gått i dekning. Han sier han laget filmen for å provosere og for å hjelpe Israel.

Demomstrasjon utenfor USAs ambassade i Kairo

En av de egyptiske demonstrantene i Kairo tok seg i går over muren til den amerikanske ambassaden, i protest mot den islamkritiske filmen.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Mannen som hevdes å stå bak filmen navngis som Sam Bacile (56). Han beskriver seg selv som en israelsk jøde.

Han er bosatt i California og registrert som eiendomsmegler.

Filmen ble tatt opp sommeren 2011, og ifølge hva Bacile opplyser til nyhetsbyrået AP har han selv har skrevet manus og stått for regi.

«Innocence of Muslims» er laget som en satire og gjør sterkt narr av profeten Muhammeds liv. Den har kostet 5 millioner dollar og skal være finansiert av rundt 100 jødiske privatpersoner, som Bacile nekter å å oppgi navnene på.

Bacile har nå gått i dekning på ukjent sted.

På telefon til AP fastholder Bacile at islam er å betrakte som kreft. Og at filmen er å anse som en politisk ytring, ment for å provosere, og en fordømmelse av islam.

Han kaller det en politisk og ikke en religiøs film.

Han mener filmen vil hjelpe Israel, som han betegner som sitt hjemland, når islams «skavanker» vises frem i sin fulle bredde.

Det israelske innenriksdepartementet vil ikke overfor nyhetsbyrået AFP bekrefte om Bacile har israelsk statsborgerskap.

Krenkende innhold

Filmen hevder at islams store skikkelse, profeten Muhammed, er en bedrager og den er angivelig ment å tegne et portrett av profetens liv.

Gjennom replikkene, som fremføres med bred amerikansk aksent, fremsettes det en rekke påstander, som fra islamsk ståsted er å anse som svært krenkende.

Blant annet påstås det at Muhammed var en uansvarlig «rundbrenner», som
blant annet gikk god for seksuelt misbruk av barn. Filmscener viser profeten i seksuell samkvem med ulike kvinner. Og den berører seksuell omgang mellom menn.

Troende muslimer beskrives som lakeier, og det tegnes et bilde av dem som både umoralske og voldelige. Profeten selv vises i det han gir ordre om massakrer.

49 skuespillere medvirker i filmen, tillegg til de 45 som utgjorde produksjonsapparatet. Både kulisser og kostymer fremstår som svært amatørmessig, det samme gjør de springende replikkene.

Dubbet på arabisk

Den to timer lange filmen har vært vist offentlig en gang, i en kino i Hollywood, nesten uten tilskuere.

Det var først når et 14 minutters utdrag fra filmen ble lagt ut på Youtube at omverden ble oppmerksom på filmen.

Utdraget er også dubbet på egyptisk-arabisk, noe som har gjort innholdet i filmen langt mer tilgjengelig i arabiske land - og dermed vært medvirkende til bråket både i Libya og Egypt.

Bacile sier han ikke vet hvem som har talt inn de arabiske replikkene, men hevder å kunne arabisk godt nok til å si at det er en nøyaktig oversettelse av den amerikanske versjonen.

Filmskaperen skal ha fått hjelp av en kristen egypt-amerikaner, kjent for sin islamfiendtlige holdning, til å promotere filmen. Det hevdes også at den ekstreme pastoren Terry Jones, som brant Koranen, er inne i bildet.

Skylder på dårlig sikkerhet

Sam Bacile vil ikke ta ansvar for verken protestene eller drapene på amerikanske statsborgere, inkludert den amerikanske ambassadøren til Libya.

Han påstår overfor AP at han ikke hadde forventet en slik rasende reaksjon som nå er kommet.

Han mener drapene skyldes dårlig sikkerhet ved det amerikanske konsulatet i Benghazi.

– Jeg mener sikkerhetssystemet ikke var tilfredsstillende. USA skulle ha gjort noe for å endre dette, sier han til AP.