Hopp til innhold

Protest mot profet-fornærmelse

I Egypt rev demonstranter ned flagget utenfor USAs Kairo-ambassade. I Benghazi i Libya angrep væpnede menn USAs konsulat og tente på bygningen.

USAs ambassade i Kairo

Demonstrantene klatret opp på muren rundt ambassaden.

Foto: Nasser Nasser / Ap

Egyptiske demonstranter klatret i dag opp på muren utenfor USAs Kairo-ambassade, tok ned USAs flagg og erstattet det med et muslimsk, svart flagg. Egyptisk opprørspoliti var utkalt, og omringet ambassaden.

De ultrakonservative islamistene protesterte på en filminnspilling som skal foregå i USA, og ifølge dem skal være en fornærmelse mot profeten Muhammed.

Angrep konsulat i Libya

Også i Benghazi demonstrerte folk mot den angivelige filminnspillingen, og der med langt sterkere virkemidler. En gruppe væpnet milits gikk til angrep på USAs konsulat i byen, og forsøkte å tenne på bygningen.

Den libyske hæren sendte sikkerhetsstyrker til området og stengte av alle veiene dit. Sammenstøtene mellom soldatene og militsgruppen skal ha vært kraftige.

– Det er voldsomme sammenstøt utenfor konsulatet, sa en talsmann for sikker­hetsstyrkene i Libya til Reuters.

USAs ambassade i Tripoli bekrefter at det har vært et angrep, men ville ikke gi ytterligere opplysninger i kveld.

Ukjent filminnspilling

Det er uklart hvilken film det dreier seg om. Ryktene sier at pastoren som brant en koran i protest i fjor, skal være en av produsentene. Det blir også sagt at representanter for den kristne minoriteten kopterne i Egypt, som bor utenlands, skal stå bak finansieringen.

I Egypt deltok hundrevis av mennesker i protestmarsjen mot ambassaden, og ropte bl.a. at ambassadøren måtte dra hjem. Vaktene ved ambassaden skjøt i lufta for å holde demonstrantene på avstand.

Ingen ble skadd, ifølge en talskvinne for USAs utenriksdepartement.

Demonstrantene i Kairo tok ned det amerikanske flagget, og forsøkte å heise et svart flagg med påskriften «det finnes ingen gud unntatt Allah, og Mohammed er hans profet».

Demonstrasjonen i Egypt kan ikke ha kommet helt overraskende på amerikanerne, for før den startet, sendte ambassaden ut en pressemelding hvor den fordømte misbruk av ytringsfrihet som ble brukt til å såre andres religiøse tro.