Hopp til innhold

- Egypt kommer til å eksplodere

«Egypt vil eksplodere. Hæren må redde landet nå», skrev Mohamed ElBaradei i en Twitter-melding etter president Hosni Mubaraks tale torsdag kveld.

Muhamed ElBaradei under protestene

Den tidligere sjefen for IAEA, Mohamed ElBaradei frykter at Egypt skal eksplodere.

Foto: Khalil Hamra / Ap

Den tidligere sjefen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) hadde tydligvis håpet på et annet budskap fra presidenten enn at han tar sikte på å bli sittende til valget i september. ElBaradei har markert som en sterkt kritiker av Mubarak og har flere ganger vært på Tahrirplassen sammen med de andre demonstrantene de siste ukene.

ElBaradei ble intervjuet av fjernsynskanalen CNN i kveld.

- Vi bør være bekymret. Hosni Mubarak og visepresident Omar Suleiman må gå av. Folket har mistet tilliten til dem, sa ElBaradei.

Det er de anslagsvis 200.000 demonstrantene på Tahrirplassen i sentrum av Kairo enige i. Der hadde ryktene om Mubaraks avgang svirret i mange timer før den motsatte beskjeden kom fra presidentens egen munn.

Marsjerer mot TV-huset

Rasesende demonstranter begynte torsdag i kveld å gå i retning av det statlige kringkastingshuset ikke langt unna Tahrirplassen.

Video Tusener demonstrerer i Egypt

NETT-TV: Tusener av rasende egyptere demonstrerte i natt i gatene.

En av lederne for opposisjonsbevegelsen sa at demonstrantene vil gå mot presidentpalasset som ligger rundt 10 kilometer unna plassen. Begge bygningene er under sterk militær bevoktning.

Fredag håper demonstrantene å kunne mønstre den største demonstrasjonen hittil, og har døpt dagen «vredens dag».

Skuffelse

Hosni Mubarak

President Hosni Mubarak nekter å gi seg. Det har gjort demonstrantene rasende og internasjonale politikere skuffet.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Etter talen strømmer de internasjonale reaksjonene på. De fleste hadde ventet et annet budskap fra Mubarak. Blant dem er utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Det var på forhånd skapt forventninger til Hosni Mubaraks tale som gjorde kontrasten stor. Hvis det han sa, var ment å imøtekomme folk så ser det ut til at det motsatte har skjedd, at han både med innhold og tone har økt sinnet og frustrasjonen, sier han.

Hans britiske kollega William Hague krevde en rask og ordnet maktovertakelse.

EUs utenrikssjef Catherine Ashton sa at tidspunktet for et skifte i Egypt er nå.

- President Mubarak har ennå ikke åpnet veien til raskere og dyptgående reformer, sa Ashton.

Franrikes president Nicolas Sarkozy sa at Egypt må trå varsomt for å sikre at landet beveger seg i demokratisk retning og ikke mot en ny form for diktatur.

Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle sa etter talen at den ikke var «det ønskede skrittet framover ».

Obama er ikke fornøyd

I en erklæring fra Det hvite hus etter Mubaraks tale torsdag kveld går det fram at USA ikke tror på at Mubarak har overført all sin myndighet til visepresident Omar Suleiman.

Barack Obama

Obama ber den egyptiske regjeringen skissere en klar vei mot demokrati og oppheve unntakslovene.

Foto: KEVIN LAMARQUE / REUTERS

Ifølge erklæringen er ikke overføringen av myndighet er en troverdig, konkret endring.

– Det egyptiske folk er blitt fortalt at det var en overføring av myndighet, men det er ikke klart om denne overføringen skjer umiddelbart, om den er meningsfull eller om den er tilstrekkelig, heter det i erklæringen fra Obama.

Obama advarte også den egyptiske regjering mot å gripe til undertrykkelse og brutalitet etter at Mubarak gjorde det klart at han ikke går av.

– Det er helt nødvendig at regjeringen ikke svarer på sitt folks ønsker med undertrykkelse eller brutalitet. De må lytte til det egyptiske folkets røst, står det i erklæringen.

Obama sammenkalt sitt nasjonale sikkerhetsteam til krisemøte etter Mubaraks tale.

SISTE NYTT

Siste nytt