Egypt har fått en ny statsminister

Tidligere finansminister Hazem El-Beblawi blir ny statsminister i Egypt, ifølge en uttalelse fra presidentens kontor. Mohamed ElBaradei skal være tiltenkt jobben som visepresident.

Egypts nye statsminister Hazem El-Beblawi

Egypts tidligere finansminister Hazem El-Beblawi ble i dag utnevnt til landets neste statsminister.

Foto: JAMAL SAIDI / Reuters

Egypts midlertidige president Adli Mansour skal i dag ha utnevnt de to.

Støttes av salafistene

El-Beblawi er utdannet økonom og regnes som en liberal politiker. Det islamistiske Nour-partiets leder sier at de ikke vil protestere mot utnevnelsen av El-Beblawi.

Nour-partiet er Egypts nest største islamistiske gruppe etter Det muslimske brorskap og tilhører den konservative salafistbevegelsen.

Tidligere i dag ble Samir Radwan lansert som statsministerkandidat også han ble støttet fra Nour-partiet.

Men det skulle vise seg å være en annen tidligere finansminister som fikk jobben.

– Hazem El-Beblawi blir Egypts nye statsminister, sier talsmannen for presidentens kontor, Ahmed al-Muslimani i dag.

El-Beblawi er en 70-år gammel tidligere finansminister som trakk seg i protest etter at 26 demonstranter, hovedsakelig kristne ble drept av hæren i oktober i 2011.

ElBaradei

Egypts overgangspresident Adli Mansour har også utnevnt Mohamed ElBaradei til visepresident og får ansvar for utenrikspolitikken.

Den tidligere lederen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) er en sentral lederskikkelse i den liberale opposisjonen.

Dette valget har skal Nour-partiet ikke ha tatt stilling til ennå.

Valg tidligst i 2014

Valg på ny nasjonalforsamling vil trolig kunne holdes tidligst i starten av februar 2014, heter det i et dekretet fra president Adli Mansour. Han lover at en dato for nytt presidentvalg vil bli satt så snart den nye nasjonalforsamlingen møtes.

Det muslimske brorskap avviser imidlertid overgangspresidentens plan og holder fast på sitt krav om at Mursi må gjeninnsettes. Brorskapet oppfordrer sine tilhengere til å fortsette med protestene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt