Hopp til innhold

Donald Trumps hjem ransaket av FBI

USAs tidligere president Donald Trump raser etter at FBI-agenter ransaket hjemmet hans i Florida mandag kveld.

Large Police presence and protestors at former President Donald Trumps home Mar-a-Lago. FBI executes search warrant in document investigation at Mar-a-Lago on August 8, 2022 in Palm Beach, Florida. 08 Aug 2022 Pictured: Atmosphere outside Mar-a-Lago. Photo credit: Michele Eve Sandberg/MEGA TheMegaAgency.com +1 888 505 6342
Vis mer

RANSAKET: Væpnende Secret Service-vakter og en politibetjent står utenfor eiendommen til Donald Trump i West Palm Beach i Florida etter ransakelsen mandag.

Foto: Michele Eve Sandberg/MEGA / Mega

Trump varslet om ransakingen i en uttalelse på sitt eget nettsted, Truth Social.

Avisa The New York Times skriver at ransakelsen skjedde i forbindelse med etterforskningen av esker med gradert materiale Trump skal ha tatt med seg til eiendommen Mar-a-Lago etter at han gikk av som president.

Avisa får dette bekreftet av to uavhengige kilder. AP får også dette bekreftet av en kilde og skriver at saken markerer en dramatisk eskalering av rettsvesenets behandling av Trump.

Flere Trump-supportere samlet seg etter hvert utenfor eiendommen for å protestere mot ransakelsen.

Trump-supportere utenfor tidligere president Donald Trump sin eiendom i Palm Beach, Florida i USA etter at det ble kjent at FBI hadde ransaket eiendommen.

En større gruppe Trump-supportere samlet seg utenfor den tidligere presidenten sin eiendom i Mar-a-Lago etter at ransakelsen ble kjent.

Foto: GIORGIO VIERA / AFP

De tutet med bilhornene sine, spilte musikk og vaiet med Trump-støttende flagg.

Supporterne ventet at Trump skulle møte opp, men etter hvert ble det annonsert at han turen hans til eiendommen var kansellert.

Flere væpnede politifolk stod vakt i nærheten av området.

Trump har levert tilbake de aktuelle eskene etter at nasjonalarkivet truet med å gå til rettslige skritt. Donald Trumps sønn Eric Trump sier ifølge Reuters til Fox News at ransakelsen skyldes at USAs nasjonalarkiv ønsker å få flere dokumenter utlevert.

Det hvite hus opplyser at president Joe Biden ikke har vært involvert i saken. Justisdepartementet vil ikke svare på spørsmål om justisminister Merrick Garland personlig har godkjent aksjonen. FBI har foreløpig ikke kommentert saken.

Les: Trump dagen etter stormingen: – Vil ikke si at valget er over

Trump raser

FBI har i lang tid også etterforsket stormingen av Kongressen i januar 2021, da Joe Bidens valgseier skulle godkjennes.

– Dette er mørke tider for landet vårt når mitt vakre hjem i Mar-a-Lago nå beleires, ransakes og okkuperes av en stor gruppe FBI-agenter. Dette har aldri før skjedd med en president i USA, skriver Trump i uttalelsen.

CNN skriver at Trump ikke var i Florida da ransakelsen skjedde. Han vil ikke svare på spørsmål om å gi flere detaljer om ransakelsen.

Donald Trumps resort i Florida

Donald Trumps resort Mar-a-Lago på West Palm Beach i Florida har blitt ransaket av FBI-agenter, ifølge den tidligere presidenten.

Foto: JOE RAEDLE / AFP

Trump skriver på sitt eget nettsted at han har samarbeidet med alle relevante myndigheter, og at ransakingen er unødvendig og upassende. Han ble ikke varslet om aksjonen på forhånd.

– Angrep fra Demokratene

Flere av Trump sine partifeller har gått ut mot ransakelsen og tatt den tidligere presidenten i forsvar, melder CNN.

Minoritetslederen i Representantenes hus, Kevin McCarthy, har kalt ransakingen for en stor skandale og lover å etterforske justisministeren hvis republikanerne kommer til makten etter valget.

Ekspresidenten kaller aksjonen nok et angrep fra den radikale venstresiden i Demokratene, og sier den kommer fordi de ikke ønsker at han skal stille som presidentkandidat i 2024.

Donald Trump under et velgermøte i Waukesha fredag.

Donald Trump under et velgermøte i Waukesha fredag.

Foto: Morry Gash / AP

– Et slikt angrep kan bare finne sted i et ødelagt, tredje-verden-land. Dessverre er USA nå blitt et av de landene, korrupt på et nivå som ingen har sett tidligere, skriver Trump.

Han legger til at agentene til og med tok seg inn i safen hans, med utropstegn bak setningen.

Les også Dette betyr etterforskningen for Trump

FENGSEL: En demonstrant i Washington D.C. vil ha Donald Trump bak lås og slå. Det har aldri skjedd før i amerikansk historie.

Viser til Watergate og Clinton-e-poster

– Hva er forskjellen på dette og Watergate? spør Trump med henvisning til skandalen som førte til at Richard Nixon måtte gå av etter et innbrudd i Demokratenes partikontorer.

– Nå skjer det i revers, demokratene bryter seg inn i hjemmet til USAs 45. president, skriver Trump.

Donald Trump på scenen under en konferanse i Dallas i Texas 6. august.

Donald Trump på scenen under en konferanse i Dallas i Texas 6. august.

Foto: BRIAN SNYDER / Reuters

Han skriver ingenting om hvorfor FBI-agentene har gått til dette skrittet, men viser igjen til etterforskningen av Hillary Clintons e-poster og de mange granskingene av Trump som har foregått.

– Jeg vil fortsette å kjempe for det fantastiske amerikanske folket, skriver Trump.

Trump har vært knyttet til flere etterforskninger, også økonomiske saker.

SISTE NYTT

Siste nytt