Hopp til innhold

Terrorangrepet i København minutt for minutt

Tre personer er drept og fem såret etter terrorangrepet i København som startet i halv fire-tiden lørdag og endte i morgentimene søndag.

Skyting i København

Politiet mener samme gjerningsmann angrep et ytringsfrihetsmøte lørdag ettermiddag og en synagoge natt til søndag før han ble drept i en skuddveksling med politiet ved Nørrebro stasjon.

Slik var terrordøgnet i København:

Lørdag kl. 15.00: Debattmøte om ytringsfrihet. Kunstner og Muhammed-tegner Lars Vilks er en av deltagerne på et debattmøte med tittelen «Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed» i kulturhuset «Krudttønden» på Østerbro i København. Rundt 50 mennesker er til stede.

Skyting ved debattmøte i København

Vitner forteller at rundt 40 skudd ble avfyrt mot debattmøtet som ble holdt i kulturhuset «Krudtønden».

Foto: Mathias Øgendal / NTB scanpix

Kl. 15.33: Det skytes mot debattmøtet. Debattmøtet blir plutselig avbrutt av skyting. En person skyter gjennom glassrutene til kafeen der møtet holdes. Lars Vilks kommer i sikkerhet, men en mann på 55 år blir drept og tre politibetjenter såret. BBC har publisert et lydklipp der man hører flere titalls skudd bli avfyrt midt under møtet.

Kl. 17.07: Etterlyser mørk VW Polo. Københavnpolitet bekrefter på Twitter at det har vært en skyteepisode på Østerbro. De opplyser dessuten at gjerningspersonen(e) flyktet fra stedet. Politiet etterlyser en mørk VW Polo med registreringsnummer AT 25919, som ble sett kjørende ned Jagtvej etter skyteangrepet. Politiet tror på dette tidspunktet at det er snakk om to gjerningsmenn.

Kl. 17.50: Antatt fluktbil funnet. Politiet finner den etterlyste Poloen ved Borgervænget 25 på Østerbro i København.

Ettersøkt etter skyting i Danmark

ETTERLYSES: Politiet ber om hjelp til å identifisere denne mannen.

Foto: Dansk politi

Kl. 17.54: Etterlyser vitner. Politiet etterlyser vitner til skuddangrepet og gjerningsmennenes flukt.

Kl. 19.00: Etterforskes som terror. Politiet opplyser på en pressekonferanse at de etterforsker angrepet som et politisk motivert terroranslag, siden Lars Vilks var taler ved møtet. Vilks har tidligere vært utsatt for flere attentatforsøk.

Kl. 19.23: Etterlyser arabisk utseende mann. Politiet går ut med et signalement og et overvåkningsbilde av mannen de mener står bak skytingen. De opplyser klokken 20.06 at de mener det kun er snakk om én gjerningsmann.

Kl. 21.30: Sikkerhetsstyrker ved Nørrebro stasjon. Politiet øker sikkerheten flere steder i byen, blant annet ved Nørrebro og Christiansborg.

Lars Vilks

LARS VILKS: Den svenske Muhammed-tegneren tror han var målet for skytingen.

Foto: Stigake Jensson / Scanpix

KL. 22.30: Lars Vilks: Jeg var målet. Den svenske tegneren Lars Vilks sier til nyhetsbyrået AP at han tror han var målet for attentatforsøket på Østerbro i København.

Søndag kl. 01.00: Ung mann drept ved synagogen. Københavns politi bekrefter at det er blitt skutt ved synagogen i Krystalgade. En jøde i 30-årene som holdt vakt ved synagogen er skutt i hodet og drept. To politibetjenter ble også truffet, men klarte å hindre at gjerningsmannen kom inn i synagogen.

Kl. 01.12: Nørrebro stasjon evakueres. Etter skuddepisoden advarer politiet folk mot å oppholde seg i indre by i området nær Nørrebro og Krystalgade, da gjerningsmannen fortsatt er på frifot og bevæpnet.

Kl. 03.53: Nørrebro stasjon åpnes igjen. Togpassasjerer kan etter flere timers opphold igjen benytte Nørrebro stasjon.

Mann skutt og drept av politiet i København

SKUTT OG DREPT: Søndag morgen ble en mann skutt og drept av politiet ved Nørrebro stasjon.

Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

Kl. 05.25: Skyting ved Nørrebro stasjon. Københavnspolitiet opplyser at de har skutt en mann ved Nørrebro stasjon. De opplyser i en pressemelding 05.45 at mannen er drept. Politiet opplyser at de tidligere på dagen har hatt en adresse på Nørrebro under observasjon. På en overvåkningsvideo har politiet sett mannen ankomme en adresse klokken 16.15, og dra 20 minutter senere. Politiet var i området fra 23-tiden lørdag. Klokken 04.50 kom mannen tilbake. Da han ble ropt til, åpnet han ild, hvilket politiet besvarte og drepte mannen. Ingen politibetjenter ble skadd.

Kl. 08.00: Politiet mener de har drept gjerningsmannen. Politiet sier på en pressekonferanse at de mener samme person sto bak skytingen mot kulturhuset «Krudtønden» og synagogen, og at denne mannen nå er drept.

Dan Asmussen, Formann for Det Jødiske Samfund

– SJOKK: Formann Dan Rosenberg Asmussen I Det Jødiske Samfund kommenterer nattens angrep på synagogen.

Politiet om skyteepisoder i København

AVKLART: Politiet mener de har skutt gjerningsmannen som skjøt og drepte to personer i København.