Hopp til innhold

Fire frifunnet for medvirkning til København-terror

Fire menn som var tiltalt for å ha hjulpet Omar El-Hussein (22) med å gjennomføre terrorangrep mot synagogen i København i fjor, er frifunnet i dansk tingrett. Dette til tross for at to av mennene skal ha hjulpet 22-åringen med å kvitte seg med drapsvåpenet.

Kruttønden

ANGREP: Kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København ble angrepet 14. februar i fjor.

Foto: Ola Torkelsson / TT / NTB scanpix

14. februar i fjor skjøt 22 år gamle Omar El-Hussein mot et debattmøte på kulturhuset Krudttønden med et automatvåpen. Filmskaperen Finn Nørgaard ble drept, etterforskningen av angrepet tyder på at Nørgaard ble drept fordi han forsøkte å stoppe gjerningsmannen.

Senere samme kveld gikk El-Hussein også til angrep på Københavns synagoge i Krystalgade. Den jødiske vakten Dan Uzan (37) blir skutt i hodet og dør. I tillegg blir tre personer, deriblant tre politibetjenter, såret.

Københavns byret har nå kommet til at fire menn som er tiltalt for å ha hjulpet El-Hussein med angrepet mot synagogen må frifinnes, ifølge Danmarks Radio.

Omar Abdel Hamid El-Hussein

SKUTT OG DREPT: Det finnes ikke bevis for at Omar El-Hussein, mannen bak terrorangrepet i København, fikk terrorhjelp av de fire tiltalte, mener Københavns Byret.

Foto: København politi/overvåkningskamera

Visste ikke om synagoge-angrep

I en enstemmig avgjørelse har byretten, tilsvarende norsk tingrett, kommet til at de fire ikke kunne vite at den 22 år gamle gjerningsannen hadde intensjoner om å angripe synagogen, da de møtte ham i en park i timene etter skuddene mot Krudttønden.

Alle de fire mennene har erkjent at de møtte El-Hussein i Mjølnerparken i timene mellom de to angrepene. De har også forklart at de visste at han hadde angrepet Krudttønden, men ikke at han ville fortsette å begå dødelige angrep.

Dette ble de fire trodd på av en enstemmig dansk tingrett, fordi de mener det ikke er bevist at synagogeangrepet var planlagt før klokken 21.17 på kvelden fredag 14. februar.

Hjalp til med å dumpe våpen

Politiet i Danmark klarte aldri å finne bevis for at de fire mennene hadde hjulpet El-Hussein i forberedelsene til angrepet mot Krudttønden. Dermed har rettssaken den siste tiden kun fokusert på Synagoge-angrepet.

Til tross for terrorfrifinnelsen er de fire mennene dømt for en rekke mindre forhold, som ulovlig oppbevaring av mobiltelefoner i fengselet og vold mot fengselsbetjenter. Nyhetsbyrået Ritzau melder imidlertid at to av de fire er dømt for brudd på våpenloven under særdeles skjerpende omstendigheter.

De to mennene skal ha hjulpet den 22 år gamle gjerningsmannen med å kvitte seg med automatvåpenet som ble brukt under angrepet. El-Hussein ga våpenet til en av de tiltalte før han noen få timer senere ble skutt og drept av politiet.

Danske etterforskere undersøker ved åstedet etter skyting i København

Danske etterforskere gjennomførte undersøkelser ved lokalet som ble angrepet 14. februar i fjor.

Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

Aktor overrasket

Frikjennelsen betyr at det er satt et foreløpig punktum for den hittil største politietterforskningen i Danmark.

Allerede to dager etter angrepet i København gjennomførte politiet de første pågripelsene. En måneds tid senere ble ytterligere to menn pågrepet og fengslet.

Påtalemyndigheten er overrasket over at Københavns byrett frikjente alle fire for terrormedvirkning. Den vil nå gå grundig gjennom avgjørelsen for å se hvilke bevis retten har lagt vekt på, opplyser aktor Sidsel Klixbüll.

Minst fem hundre mennesker møtte opp ved den muslimske gravplassen i Brøndby utenfor København for å delta i begravelsen til 22-åringen som antas å stå bak terrorangrepene i den danske hovedstaden.

Det skapte oppstyr da flere hundre mennesker møtte opp i begravelsen til gjerningsmannen Omar El-Husseini i fjor.

SISTE NYTT

Siste nytt