Meldinger om radikalisering har skutt i været i Danmark

I løpet av årets 15 første uker har kriminalomsorgen i Danmark sendt 51 bekymringsmeldinger til Politiets Efterretningstjeneste om radikaliserte innsatte. Det er over tre ganger så mange som i hele 2014 og over halve 2013 til sammen.

Blomster ligger på bakken foran kulturhuset Krudttønden i København

ANGREP: Kulturhuset Krudttønden ble det første målet for gjerningsmannen da København ble rammet av terror i februar. En mann ble skutt og drept her, før gjerningsmannen senere skjøt en vakt utenfor synagogen i den danske hovedstaden.

Foto: Soren Bidstrup / Afp

Danske fengselsbetjenter har plikt til å melde fra dersom det er innsatte som viser en radikalisert oppførsel eller holdninger.

Deretter er det kriminalomsorgen som varsler Politiets Efterretningstjeneste (PET) om disse bekymringsmeldingene.

Etter terrorangrepet i København i februar i år har antallet slike bekymringsmeldinger økt svært kraftig, skriver den danske avisen Politiken.

Mange varsel etter terrorangrepet

Tall som det danske justisdepartementet har offentliggjort, viser at PET fra begynnelsen av mai 2013 og ut 2014 fikk til sammen 15 bekymringsmeldinger om radikalisering fra kriminalomsorgen.

I løpet av bare de første 15 ukene i år har PET fått hele 51 bekymringsmeldinger. De fleste av dem, 36 meldinger, har kommet etter terrorangrepet i februar.

Overvåkningsbilder av Omar Abdel Hamid El-Hussein

SKJØT: Omar Abdel Hamid El-Hussein, mannen bak terrorangrepene i København i februar, skal ha blitt radikalisert i fengselet.

Foto: København politi (CC BY 3.0) (Montasje laget av NRK)

Lørdag 14. februar skjøt 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein mot et debattmøte i kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København. En mann ble drept.

Noen timer senere, natt til 15. februar, skjøt El-Hussain mot synagogen i den danske hovedstaden. En jødisk mann som holdt vakt utenfor, ble drept. El-Hussain ble drept i en skuddveksling med politiet senere den natten.

Angrepene skjedde to uker etter at El-Hussain ble løslatt fra fengsel.

Fra før er det kjent at kriminalomsorgen i Danmark flere ganger var blitt varslet om at 22-åringene ble radikalisert i fengselet, men bare den siste meldingen ble videreformidlet til PET.

– Bekymringsfull atferd hos unge fanger

– Vi kan ikke tolke de nye tallene dit hen at det er 40 Omar'er i fengslene. Men vi kan si at det er en gruppe, hovedsakelig med unge fanger, som har en bekymringsfull atferd knyttet til noe ekstremt religiøst, sier Kim Østerbye, leder i Fængselsforbundet, til Politiken.

Østerbye sier rutinene knyttet til bekymringsmeldinger om radikaliserte fanger, er blitt skjerpet etter terrorangrepet i København.

Peter Skaarup i Dansk Folkeparti sier til avisen at han er bekymret over den kraftige økningen i antall bekymringsmeldinger.

– Det er alarmerende at det ikke har vært større oppmerksomhet rundt dette tidligere. Når jeg ser de nye tallene, kan jeg ikke unngå å tenke at det kanskje er et problem i fengslene som ikke er tatt nok tak i før, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt