Hopp til innhold

Dødt løp dagen før valgdagen

KØBENHAVN (NRK): Ingen tør spå hvem som vinner valget i Danmark torsdag. – Det blir tett, sier statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Helle Thorning-Schmidt taler på pressekonferanse.

SPENNENDE: Socialdemokratiet ligger an til å bli det største partiet etter valget. Men for at Thorning-Schmidt kan fortsette som statsminister, må den røde blokken bli større enn den blå. Her fra en pressekonferanse onsdag.

Foto: Siv Sandvik / NRK

21 dager er gått siden hun lyste ut valg i Danmark. I morgen blir det avgjort.

– Nå er det danskene som bestemmer, sa Thorning-Schmidt på en oppsummerende pressekonferanse på partikontoret til Socialdemokraterne på Christiansborg onsdag formiddag.

Nekter å svare

Dagen før dagen er blokkene nærmest jevnstore. Ifølge Ritzau index, som viser gjennomsnittet av de toneangivende meningsmålingene, har rød blokk 49,2 prosent av stemmene, mens blå blokk har 50,7.

Rundt 18 prosent av velgerne har ennå ikke bestemt seg. Hvor de lander, blir trolig avgjørende for valgresultatet.

Mediene har spekulert i om Thorning-Schmidt fortsetter som partileder dersom Socialdemokraterne og den røde blokken taper valget.

Onsdag fikk hun spørsmålet igjen. Det var tydelig at hun hadde fått det mange ganger før. Og svaret er det samme:

– Jeg vil ikke gå inn i den type diskusjoner nå. Jeg vil konsentrere fullt ut om å få muligheten til å fortsette. Dette handler ikke om meg, det handler om Danmark.

Velferdsslaget

Tonen i valgkampen har vært hard og konfronterende. Bortsett fra innvandring, har velferdsstatens fremtid vært den store saken.

Thorning-Schmidt lover å bruke 39 milliarder ekstra på velferd fram mot 2020 dersom de røde vinner valget. Løkke Rasmussen har, på sin side, argumentert for skattelettelser til næringslivet og nullvekst i offentlige utgifter.

Ordkrig

I løpet av valgkampen har Socialdemokratiet sendt brev til rundt 1,2 millioner dansker der de advarer mot rasering av velferdsstaten dersom Venstre og blå side vinner valget.

I dag svarer Løkke Rasmussen med annonser i 15 av landets aviser.

Der beskylder over 50 lokale Venstre-topper Socialdemokraterne for å lyve når de påstår at Venstre vil sørge for massive nedskjæringer i kommunene. «Det er et irriterende lavt nivå i en valgkamp. Og det er naturligvis ikke sant,» står det i annonsen.

Men under dagens pressekonferanse gjentok Thorning-Schmidt sitt hovedbudskap.

– Ved nullvekst kan man ikke løse oppgavene i samfunnet. Venstre nekter å svare på hvor mye de skal kutte, i for eksempel sosialstøtten. Det setter tryggheten til mange mennesker på spill, hevdet hun.

SISTE NYTT

Siste nytt