NRK Meny
Normal

Dødsstraffsak mot døende fange har blitt en hodepine i Kansas

Påtalemyndigheten vil ha den tidligere Ku Klux Klan-lederen Frazier Glenn Miller (72) dømt til døden for trippeldrap. Det kan bli en nesten umulig oppgave.

Frazier Glenn Miller

Frazier Glenn Miller er alvorlig syk og risikerer å bli dømt til døden for trippeldrap.

Foto: Rich Sugg / Ap

– Jeg frykter ikke dødsstraff. Jeg er uansett døende, sa drapstiltale Frazier Glenn Miller like etter at det ble kjent at påtalemyndigheten i Johnson tar til orde for å dømme Miller til døden.

Den tidligere Ku Klux Klan-lederne er tiltalt for å ha skutt tre personer ved to jødiske sentre i Kansas i 2014. Ofrene var en 69 år gammel bestefar, hans barnebarn på 14, og en 53 år gammel kvinne. Miller har forklart at han trodde de tre var jødiske og at han følte at det var hans plikt å drepe jøder før han døde.

Frazier Glenn Cross

Frazier Glenn Miller ble pågrepet av politiet like ved stedet hvor han drepte en 53 år gammel kvinne.

Foto: Uncredited / Ap

Dødssyk

74 årige Miller lider av lungesykdommen emfysem, men ble i desember erklært frisk nok til å bli stilt for retten. Statsadvokat Steve Howe i Johnson mener Miller fortjener delstatens strengeste straff for sine ugjerninger, men det kan i praksis bli umulig.

Kansas praktiserer dødsstraff, men har ikke henrettet noen på 50 år og det er svært usannsynlig at Miller vil bli den neste.

– Ingen dødsstraff mot denne fyren kommer noen gang til å bli gjennomført. Grunnen til at han i det hele tatt gjorde dette, var at han var dødssyk, sier jusprofessor Sean O'Brien ved University of Missouri-Kansas City.

Kan være ulovlig

For ikke bare er Miller så syk at man neppe vil rekke å gjennomføre en eventuell henrettelse før han dør av sykdom. Dersom 72-åringen erklærer seg skyldig vil en dødsstraff betraktes som assistert selvmord, noe som er forbudt i Kansas.

Derfor er det usikkert om påtalemyndigheten i det hele tatt vil tillate at Miller får muligheten.

Flere delstater har lover som forbyr tiltalte å erklære seg skyldige når det kan være mulighet for dødsstraff, men slike lover eksisterer ikke i Kansas.

Blir stadig sykere

I et intervju med nyhetsbyrået AP for en måned siden, hevdet Miller at han han blir stadig sykere og at han gjennomfører seks pustebehandlinger daglig. For å unngå en langvarig rettssak akter han derfor å erklære seg skyldig.

Frazier Glenn Miller

74 år gamle Miller sitter i rullestol og hevder at han blir stadig dårligere av lungesykdom.

Foto: Rich Sugg / Ap

– Så lenge jeg får muligheten til å rettferdiggjøre handlingene mine for retten, kommer jeg til å erklære meg skyldig.

Til nå har han imidlertid gjort det motsatte og i forrige uke argumenterte han ifølge avisen The Kansas City Star for frifinnelse fordi han mente at drapene var berettiget.

Miller har to ganger tidligere tilbudt seg å erklære seg skyldig mot at en dødsstraff mot ham utelukkes. Statsadvokat Howe har begge gangene nektet å godta tilbudet og har ifølge nyhetsbyrået AP blitt kritisert for å bruke saken politisk.

Rettssaken mot skal etter planen begynne 17. august.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt