USA henrettet hjerneskadd mann

En arbeidsulykke førte til at Cecil Clayton (74) mistet store deler av hjernen. Tirsdag valgte den amerikanske delstaten Missouri å henrette den drapsdømte 74-åringen.

Cecil Clayton

OMSTRIDT DØDSDOM: Cecil Clayton (74) ble henrettet med en giftsprøyte tirsdag, nesten tjue år etter at den hjerneskadde mannen skjøt og drepte en polititjenestemann.

Foto: HANDOUT / Reuters

Det var under arbeidet på et sagbruk i 1972 at en tresplint boret seg dypt inn i hodet til amerikaneren. Den alvorlige hjerneskaden som oppstod, snudde opp ned på Claytons liv, forteller en av hans brødre til den amerikanske avisa The Atlantic.

Leseevnen ble redusert til en tredel, og Clayton begynte å få hallusinasjoner, paranoia og ukontrollerte, voldelige utbrudd.

Drepte en polititjenestemann

24 år etter ulykka skjøt og drepte Clayton en polititjenestemann som ble tilkalt på grunn av husbråk.

Det har aldri vært noen tvil om at Clayton var gjerningsmannen, men den påfølgende dødsdommen startet en diskusjon om hvorvidt det er riktig å henrette en intellektuelt svekket mann, som ikke forstår konsekvensen av sine handlinger eller hvorfor han dømmes til døden.

Forsvarerne forsøkte å overbevise USAs høyesterett om at det brøt det med Grunnloven å skulle henrette en domfelt som hadde så store hjerneskader.

Les også: Dødsstraff på frammars i flere land

– Kunne ikke følge enkle instruksjoner

– Cecil Clayton hadde, bokstavelig talt et hull i hodet, sier en av hans advokater Elizabeth Unger Carlyle til avisa The Guardian.

Hun peker på at medisinske eksperter som undersøkte ham konkluderte med at 74-åringen ikke kunne ta vare på seg selv eller følge enkle instruksjoner.

Forsvarerne viste til en rekke dommer de siste åra der Høyesterett har kommet fram til et forbud mot å gi mentalt svekkede en dødsdom.

Forsvarer: – Verden er ikke blitt et tryggere sted

På tross av dette kom imidlertid retten fram til at Clayton kunne henrettes.

Argumentet var at den dødsdømte hadde gjennomsnittlig intelligens før hjerneskaden, og derfor ikke falt innunder begrepet «mentalt tilbakestående», slik det juridisk var definert i lovverket i Missouri.

Dødsdommen ble fullbyrdet tirsdag kveld da 74-åringen fikk ei giftsprøyte.

– Han [Cecil Clayton, journ.anm.] led av alvorlig mentalt sykdom og demens som følge av sin alder og en rekke hjerneskader. Verden blir ikke et tryggere sted fordi herr Clayton er blitt henrettet, kommenterte hans advokat Elizabeth Unger Carlyle.

Les også: Tolv dødsdømte henrettet i Pakistan

Les også: Bruk av dødsstraff øker i Midtøsten

SISTE NYTT

Siste nytt