Dødsdømt kvinne frikjent etter 23 år

En dødsdømt kvinne som har ventet på henrettelsen i 23 år, er nå frikjent i USA.

Dødsdømt kvinne frikjent etter 23 år i USA

Debra Milke (51 år) ble funnet skyldig i å stå bak drapet på sønnen sin i Arizona i 1990. 23 år senere ble den dødsdømte kvinnen frikjent.

Foto: Uncredited / Ap/NTB Scanpix

51 år gamle Debra Milke ble funnet skyldig i å stå bak drapet på den fire år gamle sønnen sin i Arizona i 1990.

Milke har i alle år bedyret sin uskyld, men retten festet lit til en politietterforsker som hevdet at hun tilsto å ha betalt to leiemordere for å drepe sønnen.

Ingen andre var til stede da hun kom med den angivelige tilståelsen, og etterforskeren er gjentatte ganger tatt i å lyve under ed og ta imot bestikkelser.

Drapsmenn tilsto drapet

Det kom aldri fram under rettssaken mot Milke, som ble dømt til døden. De to mennene som skjøt den lille gutten i bakhodet, tilsto senere drapet og impliserte ikke Milke. I 2013 ble hun derfor løslatt mot kausjon, og nå har en domstol frikjent henne.

Milke er den 151. i rekken av amerikanere som er dømt til døden, for senere å bli frifunnet for alle anklager. Bare en gang tidligere har en dødsdømt kvinne opplevd dette.

1 av 25 dødsdømte trolig uskyldige

Det er vanskelig å beregne hvor mange som er uskyldig dømt i USA, blant annet fordi det mangler et sentralt register og fordi mange dømte ikke blir identifisert. Det er imidlertid lettere å oppdage justismord blant dødsdømte.

I 2014 konkluderte studier fra det amerikanske vitenskapsakademiet National Academy of Sciences med at fire prosent av de dødsdømte i perioden 1974-2004, ble utsatt for justismord.

7482 mennesker ble dømt til døden i denne perioden. 32 av 50 delstater i USA har dødsstraff.

SISTE NYTT

Siste nytt