Hopp til innhold

Dødelig virus sprer seg videre i Guinea

Leger Uten Grenser har forsterket innsatsen for å få hindre at ebolaviruset sprer seg videre i Guinea. Det ekstremt dødelige viruset har tatt livet av minst 63 personer i det afrikanske landet.

Ebola-viruset sprer seg i Guinea

En medarbeider fra Leger Uten Grenser desinfiserer utstyr som har blitt brukt i forbindelse med behandling av ebolaviruset i byen Conakry. Ebolaviruset har er veldig smittsomt og har svært høy dødelighet.

Foto: CELLOU BINANI / Afp

Logistiker Kjell Gunnar Beraas befinner seg i byen Guékédou hvor organisasjonen Leger Uten Grenser har satt opp en isolasjonsklinikk for å hindre spredning av ebolaviruset.

– Vi merker godt at viruset har spredt seg. Vi får inn pasienter fra store deler av regionen, sier Beraas til NRK.

Ebola er ett av verdens mest dødelige virus. De som rammes blir kvalme, kaster opp og får smerter i hode, hals og bryst. I løpet av få dager dør de av indre blødninger og organsvikt.

Det er til nå rapportert 80 tilfeller av sykdommen med i alt 63 dødsfall i Guinea siden begynnelsen av februar 2014. Ved utbrudd rammes særlig familiemedlemmer og helsepersonell. Risikoen for å bli syk på sykehus og klinikker er stor, ettersom det er dit de smittede kommer for å få hjelp.

– Det var ganske kaotisk i starten, men vi jobber hardt med å få oversikt over situasjonen. Det kan fort bli alvorlig dersom viruset spres til andre naboland., forteller Beraas.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Ebola

Helsepersonellet er beskyttet med drakter, masker og øyebeskyttelser for å unngå smitte. De er blant gruppene som er mest utsatt for å bli smittet på grunn av deres nærkontakt med de syke. Bildet er fra Kongo, 2007, da et utbrudd tok livet av 16 mennesker.

Foto: PASCALE ZINTEN / AFP

Frykter spredning

Frykten til Beraas er reell. Ebola-viruset kan allerede ha spredd seg til naboland.

Vest-Afrikas første utbrudd av ebolaviruset, som har kostet rundt 60 menneskeliv i Guinea, kan ha spredd seg til nabolandet Liberia.

– Seks tilfeller er hittil rapportert, fire kvinner og en gutt er allerede døde, sier Liberias helseminister Walter Qwenigale til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge Leger Uten Grenser hadde de omkomne liberierne vært i begravelser i ebolarammede områder sør i Guinea, som har sterke slektsbånd med Nord-Liberia.

Helsemyndighetene i Canada fryktet også at en mann som nylig returnerte etter et besøk i Liberia, var smittet av det dødelige ebolaviruset.

25. mars ble mannen lagt inn på isolat, og familien hans i den kanadiske Saskatchewan-provinsen er plassert i karantene. Tester viste derimot at mannen muligens led av en alvorlig form for malaria, skriver New York Times.

Ifølge Folkehelseinstituttet er det svært liten risiko for at turister eller andre som oppholder seg i landet skal bli smittet med ebolaviruset. Det anbefales likevel å unngå å reise inn i utbruddsområdene dersom det ikke er strengt nødvendig.

Informasjon er viktigste hjelpemiddel

Kyrre Lind, styreleder i Leger Uten Grenser

Kyrre Lind tror kontakt med flaggermus kan ha vært årsaken til ebolaepidemien som nå herjer i Guinea.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Ebola smitter via kroppsvæske og kan også smitte gjennom luften. De som rammes blir kvalme, kaster opp og får smerter i hode, hals og bryst. I løpet av få dager dør de av indre blødninger og organsvikt.

Det er ikke mange mennesker som smittes årlig, men viruset er så ødeleggende at sjansen for å overleve er meget liten. Ifølge Folkehelseinstituttet dør rundt 50 - 90 prosent av de som blir smittet.

– Denne varianten av ebolaviruset som nå sprer seg i Guinea er svært dødelig. Det finnes ingen adakvate vaksiner eller kur mot ebola. Alt vi kan gjøre er å behandle symptomene og informere om smittefaren, forteller Kyrre Lind, prosjektleder i Leger Uten Grenser.

– Ebola er et virus som blusser opp og dør kjapt ut. Det er fordi de fleste som blir smittet, dør innen kort tid, sier Lind.

Han sier kontakt med flaggermus kan muligens ha vært årsaken bak ebolaepidemien i Guinea.

– Mønster som gjentar seg

Den belgiske legen Peter Piot var en av de som spilte en stor rolle i oppdagelsen av det dødelige ebolaviruset i det daværende Zaire (nå Kongo) midt på 1970-tallet. Han er trist og frustrert over det dødelige utbruddet på Guinea.

– Det vi ser er et mønster som gjentar seg gang på gang, i hvert eneste ebolautbrudd. Det starter med folk som bor i eller i nærheten av jungelen får viruset. Så sprer det seg rundt sykehusene og blir spredt gjennom begravelsesseremonier og andre familiemedlemmer, sier Piot til Reuters.

Han er frustrert fordi «viruset skal være enkelt å forhindre, selv uten avansert teknologi.»

– Det handler hovedsakelig om hygiene, isolation og karantene. Pronlemet i Guinea og andre land i Afrika er at helsevesenet er for dårlig. Det er begrenset kommunikasjon mellom områder og folk er veldig fattige, sier Piot.

Ebola-viruset

Ebola smitter via kroppsvæske og kan også smitte gjennom luften.

Foto: Centers for Disease Control and Prevention / Wikimedia Commons

SISTE NYTT

Siste nytt