NRK Meny
Normal

Døde i fengsel i Burma

Den 34 år gamle demokratiforkjemperen Thet Wing Aung døde i går i fengselet i Burma der han har sittet de siste sju årene.

Studentlederen hadde en sentral rolle under demonstrasjonene mot landets militære i 1988, da tusenvis av mennesker ble drept.

I 1999 ble arrestert på nytt og dømt til 59 års fengsel. Familien hans fikk mandag beskjed om at Thet Win Aung var død, men de fikk ikke vite noe om dødsårsaken. 

Tortur

– Hovedårsaken til at han døde var sannsynligvis den fysiske og psykiske torturen han ble utsatt for, sier Aung Din i US Campaign for Burma.

Studentlederens eldre bror ble arrestert 30. september. Det er ikke kjent hva han er anklaget for. Broren Htay Win Aung er også en framtredende studentleder. Han har tidligere sittet 14 år i fengsel.

De militære har styrt Burma siden 1962. I 1990 holdt de valg i trygg forvisning om at de selv ville vinne, men da Den nasjonale demokratiligaen (NLD) vant en knusende seier, nektet generalene å anerkjenne resultatet.

Aung San Suu Kyi

Demokratibevegelsens leder Aung San Suu Kyi ble satt i husarrest og en rekke andre NLD-ledere ble kastet i fengsel.

I 1991 ble Aung San Suu Kyi tildelt Nobels fredspris, men hun har ennå ikke hatt mulighet til å reise fritt til Oslo for å hente prisen.

Situasjonen i Burma har de siste årene forverret seg for landets 50 millioner innbyggere. Økonomien er skakkjørt, all opposisjon er forbudt og overgrepene fra de militære er massive.

Titusener har flyktet til naboland og hundretusener er tvangsflyttet eller på flukt i sitt eget land.

Militærjuntaen har omdøpt landet til Myanmar og hovedstaden Rangoon til Yangoon. I november 2005 etablerte de også en ny hovedstad i Naypyidaw.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt