Hopp til innhold

Dette skjer hvis Trump blir alvorlig syk

Dersom president Trump blir alvorlig syk, kan det få store konsekvenser både for valgkampen og for styringen av landet.

Virus Outbreak Trump

Trump vinker til fotografene på vei inn i Det hvite hus i går. Han hadde nettopp returnert med Marine One helikopteret fra golfbanen sin i Bedminster i New Jersey.

Foto: Carolyn Kaster / AP

President Donald Trump har testet positivt for korona og vil holde seg i Det hvite hus.

Virus Outbreak Trump

President Trump viser at han har med seg munnbind i lomma under presidentdebatten natt til onsdag. Samtidig mobbet han rivalen Joe Biden for å bruke ansiktsmaske på "2-300 fots avstand".

Foto: Julio Cortez / AP

Dersom han ikke får alvorlige symptomer, kan han fortsette å fungere tilnærmet normalt som president. Han sier selv han skal styre landet, men kan ikke ha nærkontakt med rådgivere.

Dersom presidenten blir alvorlig syk, kan følgende skje:

Visepresidenten fungerer

Det 25. grunnlovstillegget regulerer hva som skjer. President Trump må skrive et brev til speakeren i Representantenes hus og «presidenten pro tempore» i Senatet, der han overfører sine fullmakter til visepresident Mike Pence.

Visepresident Mike Pence og kona har testet negativt for korona, dermed kan han ta over hvis det blir nødvendig, melder Reuters.

Election 2020 Pence

Visepresident Mike Pence under et møte arrangert av The Family Leader Foundation i Des Moines, Iowa i går. Pence skal etter planen debattere med Bidens visepresidentkandidat, Kamala Harris, 7. oktober.

Foto: Charlie Neibergall / AP

Den fullmakten gjelder inntil presidenten skriftlig gir beskjed om at fullmakten opphører.

Det er demokraten Nancy Pelosi som er speaker og republikaneren Chuck Grassley som er «midlertidig president» i Senatet. Grassleys er i prinsippet stedfortreder for Senatets president, en rolle som er tillagt USAs visepresident.

Visepresident Pence vil i så fall bare være «fungerende president». Skulle presidenten dø, vil han bli tatt i ed som USAs 46. president.

Tredje i rekken er Nancy Pelosi

Grunnlovens artikkel 2 sier at det er Kongressen som avgjør hvem som fungere dersom verken presidenten eller visepresidenten er i stand til å styre landet som følge av død, avgang eller arbeidsudyktighet.

En tilleggslov fra 1947 klargjør hva dette innebærer.

Hvis visepresidenten ikke kan overta ansvaret er det speakeren i Representantens hus, Nancy Pelosi som neste i rekken.

U.S. House Speaker Pelosi participates in a news conference at the U.S. Capitol in Washington

Nancy Pelosi er nummer 2 i rekken til å steppe inn som president dersom Trump blir alvorlig syk. Her på en pressekonferanse i Kongressen i går.

Foto: Erin Scott / Reuters

Den neste i rekken etter Pelosi vil være «presidenten pro tempore», republikaneren Chuck Grassley.

Valget går som planlagt

I 1845 bestemte Kongressen at presidentvalget alltid skal holdes tirsdagen etter den første mandagen i november. Siden ble det bestemt at valgene til Kongressen også skulle skje samme dag.

I år er det 3. november. Denne datoen kan ikke endres. Derimot kan presidentdebattene 15. og 22. oktober bli avlyst.

Fordi presidenten har testet positivt skal også hans motkandidat Joe Biden teste seg, melder CNN.

Det er uklart hvor lenge Trump må være i isolasjon i Det hvite hus. Det amerikanske folkehelseinstiuttet, CDC, har følgende retningslinjer for når folk med lette koronasymptomer kan begynne å omgås andre:

  • 10 dager etter at de første symptomene dukket opp
  • 24 timer uten feber
  • Andre symptomer må være på retur, slik som tap av lukt og smak

CDC understreker at personer med alvorlige symptomer må holde seg hjemme i mellom 10 og 20 dager etter de første symptomene.

Hvis Trump skal holde seg til disse retningslinjene, betyr det at han tidligst kommer ut av isolasjon 11. eller 12. oktober.

Donald Trumps bevegelser den siste uken

Fredag 2. oktober tvitret president Donald Trump at han og kona Melania Trump har testet positivt på covid-19. Her er en oversikt over hvor han har vært og hva han har gjort den siste uken.

U.S. President Donald Trump and first lady Melania Trump board Air Force One as they depart Washington on campaign travel to participate in the first presidential debate with Democratic presidential nominee Joe Biden in Cleveland, Ohio

Trump var full av energi tidligere i uka. Her på vei til debatten med Joe Biden natt til onsdag.

Foto: Carlos Barria / Reuters

Hvis presidenten dør eller blir varig svekket

Det finnes også regler for hvordan en skal håndtere en situasjon hvor en president som står på gjenvalg dør eller av helsemessige årsaker må trekke seg gjenvalg.

De 168 medlemmene i Den republikanske nasjonalkomitéen (RNC) vil da stemme over aktuelle kandidater. Komitéen består av 3 medlemmer fra hver delstat, og hver delstat har like mange stemmer som de ville hatt på landsmøtet. Den som får flest stemmer blir valgt.

Det er altså ingen automatikk i at visepresidenten blir valgt.

Et slikt utfall så nært opptil et valg innebærer store praktiske utfordringer. Mange har allerede stemt, og det vil være praktisk talt umulig å få distribuert nye stemmesedler til alle.

President Donald Trump og hans kone, førstedame Melania Trump, har testet positivt for covid-19. Nå starter et stort smittesporingsarbeid hvor flere sentrale politikere i USA trolig må testes.

President Donald Trump og hans kone, førstedame Melania Trump, har testet positivt for covid-19. Nå starter et stort smittesporingsarbeid hvor flere sentrale politikere i USA trolig må testes.

Helsesjekk i fjor: Trump er frisk

16. november i fjor gjennomgikk presidenten den siste generelle helsesjekken som offentligheten kjenner til.

Trumps pressetalskvinne, Stephanie Grisham, sa etterpå at den bekreftet at presidenten er «så frisk som det går an».

Fra før er det kjent at presidenten er overvektig og tar medisiner mot høyt kolesterol.

Presidenten har vært skeptisk til bruken av masker og koronatiltakene som guvernører og delstater i USA innførte da pandemien traff USA i vår.

Den tidligere republikanske guvernøren Chris Christie sier til CNN fredag at ingen hadde på maske når Trump ble preppet i forkant av presidentdebatten som var natt til onsdag norsk tid.

– Høy risiko for sykehushinnleggelse

Overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet sier til NRK at dette er en sykdom som gir alvorlig forløp hos eldre.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet

Overlege Peder Aavitsland mener Trumps alder gjør at det er høy risiko for å bli alvorlig syk.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

– Folk over 65 år er vi særlig oppmerksomme på. Hos en 74-åring vil det generelt være en høy risiko for at man må på sykehus. Dødsrisikoen for noen over 74 år ligger et sted mellom 1 og 5 prosent.

Han sier det er vanlig å merke symptomer som vondt i halsen, hodepine og feber rundt fem dager etter å ha blitt smittet.

– Så kan det forverres i løpet av noen dager. Noen få får pustevansker i tillegg, og da kan det være aktuelt å legges inn på sykehus. Men hos de fleste vil man bli gradvis bedre etter noen dager og ganske frisk etterpå.

Aavitsland tror det skal holde hardt at presidenten kan delta i den neste planlagte presidentdebatten 15. oktober.

SISTE NYTT

Siste nytt