Hopp til innhold

Arrestert journalist sier han respekterer Lukasjenko: – Tvang, mener opposisjonen

I Hviterussland sier den arresterte journalisten Roman Protasevitsj at han forsøkte å styrte president Aleksandr Lukasjenko, men at han nå har fått en ny respekt for lederen. Opposisjonen mener at han sier dette under tvang.

Roman Protasevitsj

I VARETEKT: Det 90 minutter lange intervjuet som ble vist i går kveld på statlig hviterussisk TV, er tredje gang Roman Protasevitsj blir vist fram.

Foto: AP

Statlig hviterussisk TV viste i går kveld et intervju på halvannen time med regimekritikeren og journalisten Roman Protasevitsj.

Dette er tredje gang han blir vist fram etter at han ble arrestert i Minsk den 23. mai.

Fly fra Ryanair i Minsk

FALSK ALARM: Det ble ikke funnet noen bombe om bord på Ryanair-flyet som måtte lande i Minsk.

Foto: AP

Ryaniar-flyet han og kjæresten var om bord på, var på vei fra Aten til den litauiske hovedstaden Vilnius. Det ble tvunget til å lande i Minsk på grunn av det hviterussiske myndigheter kalte en bombetrussel. Det ble ikke funnet noen bombe.

Les mer: USA innfører sanksjonar mot Kviterussland

Hvor frivillig?

Protasevitsj sier at han stiller frivillig opp i intervjuet.

Protasevitsj innrømmer også at han arbeidet for å styrte regimet til president Aleksandr Lukasjenko. Han sier videre at han var med på å organiserte masseprotester i Hviterussland.

– Jeg kritiserte Lukasjenko mye, men da jeg ble mer involvert i politiske temaer, begynte jeg å forstå at han gjør det rette, og jeg respekterer ham absolutt, sier journalisten ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Roman Protasevitsj

NYE MENINGER: Roman Protasevitsj kommer med flere innrømmelser i intervjuet på hviterussisk TV. Opposisjonen mener at han blir presset og torturert i varetektsfengselet.

Foto: REUTERS TV / Reuters

I et tidligere intervju sa Protasevitsj at opposisjonen ikke bør oppfordre hviterusserne til å gjenoppta gateprotestene.

– Et gissel

Den hviterussiske opposisjonen tror at regimekritikeren har blitt slått og torturert i varetektsfengselet.

– Det er smertefullt å se «tilståelsene» til Roman Protasevitsj. Han er et gissel for regimet, sier en talsperson for opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja.

Demonstrasjoner i Minsk

VIKTIG ROLLE: Nettstedet som Roman Protasevitsj arbeidet for, var med på å organisere demonstrasjonene i Minsk etter presidentvalget i august i fjor.

Foto: AP

Faren til regimekritikeren sier til nyhetsbyrået AFP at det er smertefullt å se intervjuene med sønnen.

– Jeg kjenner sønnen min godt, og jeg tror at han aldri ville si slike ting. De har brutt ham ned og tvinger ham til å si det som trengs, sier faren.

Les også: Opposisjonspolitiker vil at norsk bedrift boikotter Hviterussland

Risikerer 15 år

Hviterussiske myndigheter sier at Protasevitsj er en terrorist som har vært med på å organisere vold. Hvis han blir dømt for dette, kan han få 15 år i fengsel.

Journalisten var en av grunnleggerne av internettkanalen Nexta. Den er nå basert i Polen.

Den bruker den krypterte appen Telegram, som myndighetene ikke klarer å stanse.

Svetlana Tikhanovskaja

VIL HA ENDRING: Om lag 35 000 mennesker har blitt arrestert i Hviterussland etter presidentvalget i august i fjor. Opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja mener at hun er den egentlige vinneren av valget. Hun er nå i eksil i Litauen.

Foto: Czarek Sokolowski / AP

Nexta var helt sentral i dekningen og organiseringen av de store demonstrasjonene i Hviterussland etter presidentvalget i august i fjor.

Ifølge en hviterussisk menneskerettighetsorganisasjon har om lag 35 000 mennesker blitt arrestert i tiden som har gått siden valget. En del som støttet opposisjonen har fått lange fengselsstraffer.

Regimet til Lukasjenko fortsetter å gå gjennom sosiale medier og videoer fra demonstrasjonene for å identifisere og arrestere opposisjonens støttespillere.

Les mer: Lukasjenko styrer Hviterussland med et russisk jerngrep

Stadig mer isolert

Etter at Ryanair-flyet ble tvunget til å lande i Minsk, har Hviterussland blitt utsatt for kraftig kritikk og nye straffetiltak fra vestlig side.

Hviterussiske flyselskaper får ikke lenger lov til å fly til byer i EU, eller bruke unionens luftrom. De fleste vestlige flyselskaper flyr utenom hviterussisk luftrom.

Putin og Lukasjenko

STØTTE: Presidentene Lukasjenko og Putin under et møte i Sotsji nylig.

Foto: Sergei Ilyin / AP

President Lukasjenko blir også stadig mer isolert politisk sett.

Men han har fortsatt bred støtte fra sin russiske kollega Vladimir Putin som han besøkte for noen dager siden.

SISTE NYTT

Siste nytt