Hopp til innhold

Den gambiske presidenten har fått en siste mulighet til å trekke seg

Flere vestafrikanske presidenter har gitt Yahya Jammeh en siste mulighet til å gi fra seg makten etter at senegalesiske styrker nå har gått inn i Gambia.

GAMBIA-POLITICS

GLEDE: Nyheten om Adama Barrow's innsettelse ble møtt med glede i den gambiske hovedstaden Banjul.

Foto: STRINGER / AFP

Gambia holder pusten. Så langt har Yahya Jammeh nektet å gå av, selv om han tapte presidentvalget for halvannen måned siden. Presidenten har fått frist til klokken 13 norsk tid fredag om å forlate presidentkontoret frivillig, eller bli tvunget ut av FN-støttede styrker, skriver BBC.

Presidentene skal møtes i Gambias hovedstad Banjul og forsøke å få Jammeh til å skifte mening.

Kvelden før presidentinnsettelsen er festen allerede i gang i Washington. Donald Trump er invitert til "make America great again"-fest, kvelden før han innsettes som USAs 45.president.
Og jubelscener i Gambia. Selv hærsjefen deltar i festen over at Senegals hær rykker inn i landet. Programleder er Gry Blekastad Almås.

Se TV-innslaget fra situasjonen i Gambia her.

Soldater har gått inn i Gambia

Torsdag kveld opplyser en talsmann for den senegalesiske hæren at de nå har gått inn i nabolandet Gambia.

I sin første tale som president ba Barrow nabolandene om hjelp til å tvinge igjennom folkets vilje. Det er trolig denne oppmuntringen som har gjort at Senegal har sendt sine soldater inn i landet.

Barrow ga også ordre til de væpnede styrkene i Gambia om å holde seg inne i leirene sine.

– De som ikke gjør det, blir behandlet som opprørere, sa han.

Ecowas støtter Barrow

Adama Barrow svoren inn som president.

NYVALGT: Adama Barrow ble innsatt som president i den gambiske ambassaden i Dakar torsdag.

Foto: AP

De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap (Ecowas), har gitt sin støtte til Adama Barrow som ble innsatt som ny president i den gambiske ambassaden i Senegal torsdag.

Etter at Barrow vant presidentvalget i Gambia i desember har han blitt anerkjent internasjonalt som Gambias nye president. Barrow har nå sagt at han ikke vil reise til Gambias hovedstad Banjul før den militære operasjonen er avsluttet.

Trusselen fra Ecowas om å fjerne Jammeh med makt er nå støttet av 15 medlemsland i FNs sikkerhetsråd. De understreker likevel at en politisk løsning er førsteprioritet.

Siste meklinger

Fredag morgen starter de siste meklingene mellom landene, ledet av Guineas president Alpha Conde.

Leder av Ecowas kommisjonen, Marcel Alain de Souza sier at hvis møtet med Conde viser seg å bli mislykket vil de militære styrkene trå til.

– Hvis Jammeh ved fristen ikke er enig om å forlate Gambia, vil vi virkelig gripe inn militært, sier Souza.

Al Hadji Yahya Jammeh, president i Gambia.

NEKTER Å GÅ: Al Hadji Yahya Jammeh nekter å gå av som president i Gambia.

Foto: © Carlos Garcia Rawlins / Reute / Reuters

Folk danser i gatene

Det er ikke meldt om kamphandlinger etter at de senegalesiske soldatene gikk inn i Gambia torsdag kveld. Fra hovedstaden Banjul blir det meldt at folk danser av glede i gatene etter at Barrow ble innsatt som president i går kveld.

Kristin Vik

GLEDE: Kristin Vik i Gambia forteller at folk jubler fordi de endelig kan si hva de vil.

Foto: Privat

Kristin Vik er lærer i det mest tettbygde strøket i Gambia, Serekunda. Hun beskriver at innbyggerne er veldig glade.

– Det er veldig mange som har reist ut i provinsene fordi de har vært bekymret for situasjonen. I går kveld strømmet folk ut i gatene. De ropte og heiet. Det har vært en veldig tyngende periode og nå er folk glade og lettet, sier hun.

Er dere redde for situasjonen som oppstår dersom Jammeh nekter å gå av?

– Vi er ikke særlig redde for vår egen personlige sikkerhet. Vi har det fredelig og tror at dette ikke kommer til å angå andre enn de som er på senteret hvor presidenten oppholder seg.

Flere enn 45.000 mennesker skal ha flyktet fra Gambia til Senegal i kjølvannet av den politiske krisen i landet, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

SISTE NYTT

Siste nytt