Hopp til innhold

De skal finne koronavirusets opprinnelse

Etter 14 dager innesperret på hotell, skal ekspertene fra Verdens helseorganisasjon rundt i den kinesiske byen Wuhan for å forsøke å finne ut hvordan koronaviruset oppstod.

WHO-eksperter forlater The Jade Boutique Hotel i Wuhan hvor de har vært i karantene.

De internasjonale WHO-ekspertene forlot torsdag The Jade Boutique Hotel og ble flyttet til et Hilton-hotell 30 minutter unna.

Foto: Ng Han Guan / AP

Torsdag ettermiddag forlot gruppen av internasjonale eksperter hotellet hvor de har sittet i karantene de siste to ukene og ble busset til et nytt hotell.

Fredag morgen starter de arbeidet i den kinesiske byen hvor de første tilfellene av koronaviruset og sykdommen covid-19 ble kjent.

– Gruppen skal besøke sykehus, laboratorier, institutter og markeder, skriver Verdens helseorganisasjon i en melding på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Det knytter seg spenning til hvor fritt de internasjonale ekspertene får bevege seg i Wuhan og hvem de får snakke med.

Ifølge WHO er det planlagt at de skal møte kinesiske forskerkolleger, helsepersonell og noen av de første pasientene som fikk covid-19.

Den internasjonale gruppen består av ulike fagspesialister fra ulike land.

Skal på sjømatmarkedet

Ett av stedene ekspertene skal undersøke, er sjømatmarkedet i Wuhan. Det er stedet hvor man tror at koronaviruset først spredde seg fra dyr til mennesker.

Sjømatmarkedet i Wuhan, KIna

Dette bildet av sjømatmarkedet i Wuhan ble tatt 11. januar 2020. Helsemyndighetene i byen stengte markedet noen dager før etter mistanken om at det var knyttet til den nye epidemien i byen.

Foto: Noel Celis / AFP

Den danske professoren Thea Fischer sier at det å få observere sjømatmarkedet på nært hold vil gi verdifull informasjon om markedet var selve episentret for koronautbruddet eller om det bare ble forsterket der.

Hovedteorien har vært at viruset stammer fra en ikke-identifisert flaggermusart, og at viruset deretter ble overført til andre, ville dyr på markedet før viruset smittet videre til mennesker.

– Det er nå undersøkelsene virkelig kan starte. Min forventning er at vi får uhindret tilgang til ulike steder og personer. Skal vi lykkes med oppdraget og klare å spore opp opprinnelsen til viruset, avhenger det av tilgangen til ulike kilder, sier Thea Fischer til nyhetsbyrået Reuters.

Kildene kan være alt fra prøver fra avløpsvannet på markedet til biologiske prøver fra de første pasientene, for slik å komme så nært virusets «førsteutgave» som mulig. De første sykdomsforløpene og smittekjedene er også interessante for forskerne.

Mange av de første kjente koronatilfellene i Wuhan knyttes til sjømatmarkedet. Dødsfallet til en 61-åring som var kunde sjømatmarkedet, var det første, bekreftede koronarelaterte dødsfallet.

Samtidig har det blitt oppdaget andre, tidlige smittetilfeller i Wuhan hvor det ikke finnes noen direkte koblinger til markedet, som har vært holdt stengt siden nyttårsaften, 31. desember 2019.

Den danske professoren Thea Fischer forlater The Jade Hotel i Wuhan.

Den danske professoren Thea Fischer forventer at ekspertgruppen får tilgang til alle stedene og alle personene de trenger.

Foto: HECTOR RETAMAL / AFP

Sådde tvil om opphavet

Verdens helseorganisasjonen har bedt om at de internasjonale ekspertene får tilgang til alle stedene og alle datene de trenger i forsøket på å trenge til bunns i årsaken til koronapandemien som har tatt over 2 millioner liv.

– Uansett hvor flinke vi er eller hvor hardt vi arbeider og hvor mange steiner vi klarer å snu, så kan vi bare klare dette med støtte fra Kina, sier Thea Fischer til Reuters.

Kinesiske myndigheter har ved flere anledninger sådd tvil om opphavet til den verdensomspennende pandemien virkelig er å finne i Kina og har presentert ulike teorier.

En hotellansatt bærer ut bagasje og eiendeler som tilhører WHO-ekspertene som er i Wuhan, Kina.

En hotellansatt bærer ut deler av bagasjen til en av WHO-ekspertene. Ansatte ved The Jade Boutique Hotel har vært iført fullt smittevernutstyr når de har betjent de internasjonale forskerne.

Foto: Ng Han Guan / AP

Viktig for fremtiden

Krisesjef i Verdens helseorganisasjon Michael Ryan har beskrevet Wuhan-oppdraget som «helt avgjørende», selv om man ikke er «garantert noen svar».

Ulike eksperter har advart om at man kanskje aldri får tydelige svar på hvor koronaviruset kom fra. Også WHO-delegasjonen sier det kan ta år før årsakskjeden er kartlagt og bevist.

Oppsporing av koronakilden er uansett viktig for å kunne stanse fremtidige utbrudd tidlig, ifølge Peter Daszak.

Han leder EcoHealth, en internasjonal organisasjon som jobber med smittevern, og er med i WHO-teamet.

– Hvis vi kan finne ut hvorfor virusene fortsetter å dukke opp, kan vi redusere de underliggende driverne, sier Peter Daszak.

Han og de andre internasjonale ekspertene skal være i Kina i 14 dager til.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt