Hopp til innhold

De polske flygerne får hovedskylden

De polske flygerne gjorde flere feil da flyet med president Lech Kaczynski styrtet ved Smolensk i Russland i fjor vår, går det fram av den polske granskingsrapporten.

Smolensk flystyrt

De polske flygerne får hovedskylden for flyulykken der landets president omkom.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / REUTERS

Presidenten og alle 95 andre ombord i flyet omkom. Mange av dem tilhørte den polske militære og politiske eliten.

- De dårlig trente militære flygerne fløy for lavt og fort da flyet skulle lande i dårlig vær, heter det i rapporten.

I ettermiddag søkte den polske forsvarsministeren avskjed etter rapporten.

Også russerne får kritikk

Russiske luftfartsmyndigheter for også noe av skylden.

Sviktende utstyr og dårlig kommunikasjon fra russisk flyplasspersonell bidro til flyulykken, ifølge granskingsrapporten.

I rapporten vedgår granskerne at Polen selv har hovedansvaret for ulykken. Likevel påpekes det feil og mangler ved flyplassen i Smolensk.

- Kommisjonen har fastslått at lyssystemet ved flyplassen hadde feil og var utilstrekkelig, sa oberstløytnant Robert Benedict på en pressekonferanse.

Han la til at russere også hadde gitt gale ordrer til flybesetningen.

Fornærmelse

Den russiske havarikommisjonen la i januar i år fram sin rapport om ulykken. Den bekreftet ryktene om at flere polske ledere befant seg i cockpiten rett før ulykken, og hevdet at pilotene ble presset til å gjennomføre landingen til tross for advarsler fra flygelederne, som ba pilotene avbryte på grunn av dårlig vær.

Den russiske rapporten ble mottatt som en fornærmelse i Polen. Den polske rapporten ble angivelig utsatt fordi de ikke fikk tilsendt nødvendige opplysninger fra russerne.

SISTE NYTT

Siste nytt