Minnes de 95 som omkom i Smolensk

Ett halvt år etter ulykken som lammet Polen samles de pårørende til en minnemarkering på stedet der flyet med president Lech Kaczynski sammen med store deler av landets maktelite styrtet 10. april i år.

Video Minnemarkering etter flyulykken i Smolensk

Direkte: Minnemarkering etter flyulykken i Smolensk.

På vei til Russland for å markere Katyn-massakren, der 22.00 polske soldater ble drept av sovjetiske tropper etter at de hadde havnet i krigsfangenskap etter den sovjetiske innmarsjen i Øst-Polen for 70 år siden, styrtet flyet med Polens president Lech Kaczynski sammen med flere sentrale personer i landets maktelite.

Lamslått

Polen var lamslått.

I dagene som fulgte samlet flere tusen polakker seg foran presidentpalasset i Warszawa for å vise sin sorg. De tente lys til minne om presidentparet og de 95 andre som omkom i ulykka.

Åtte dager etter ulykken tok Polen et storslaget farvel med de omkomne i Santa Maria-katedralen i Warzawa.

I gatene veiet den dagen det røde og hvite polske flagget med svarte sørgebånd på toppen, side om side med den røde og hvite fanen til fagbevegelsen Solidaritet.

I dag er det seks måneder siden ulykken, som kan skylles språkproblemer mellom flyet og kontrolltårnet.

Fikk beskjed

Russiske granskere utelukket tidlig at flyet hadde tekniske problemer, og la skylden på piloten, som ifølge granskningslederen Aleksandr Bastrykin, var informert om de svært vanskelige værforholdene, men som likevel valgte å forsøke å lande flyet.

Det har også blitt hevdet at flygeren dumpet drivstoff for å gjøre klar for nødlanding, og dermed at flyet gikk tom for drivstoff før det fjerde og katastrofale landingsforsøket.

I sommer publiserte Polen de hemmelige dokumentene fra cockpiten. Der viser det seg at piloten fikk klar beskjed fra flyets varslingssystem om å fly høyere. Men det kommer ikke frem hvorfor han ikke hørte på advarslene før det var for sent.


SISTE NYTT

Siste nytt