Danske myndigheter mener koronamutasjon sannsynligvis er utryddet

Statsminister Mette Frederiksen krevde at 15 millioner mink skulle avlives. Nå melder helsemyndighetene at koronamutasjonen mest sannsynlig er utryddet.

To mink i bur

I Danmark har flere millioner mink blitt avlivet etter det ble oppdaget en koronamutasjon som smittet fra mink til mennesker.

Foto: Eirik Veum / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Tidligere i november stengte Danmark ned sju kommuner etter at en mutasjon av koronaviruset spredte seg fra mink til mennesker.

Den danske regjeringen bestemte at 15 millioner mink skulle avlives. I ettertid har matvareminister Mogens Jensen beklaget. Det finnes ikke hjemmel i loven for et slikt vedtak.

Nå melder regjeringen at koronamutasjonen kan være utryddet.

– Det er ikke påvist flere tilfeller av minkvarianten med klynge 5 siden 15. september, og det er derfor Satens Serums Insitut vurderer at denne varianten mest sannsynlig er utryddet, skriver helsemyndighetene i en pressemelding.

Som en følge åpner de sju kommunene opp igjen. Offentlig transport, kulturliv og restauranter kan gå tilbake til vanlig drift.

Smitten av det «vanlige» koronaviruset er på vei ned på Nordjylland, men andre steder i landet sprer smitten seg fortsatt. I dag måtte statsminister Mette Frederiksen avlyse dronningbesøk etter smitte i familien.

Mister livsgrunnlaget

Danske politikere diskuterer nå hvordan pelsbøndene, som har mistet livsgrunnlaget sitt, skal få erstatning.

De er enige om at bøndene skal få en kompensasjon.

På gården til Peter Hindbo i Jorderup ved Kolding sør på Jylland har flere tusen mink blitt avlivet.

– Det har vært en fullstendig kaotisk prosess. Dette er vårt livsverk. Det er bare så vondt å se det hele faller til jorden. Teppet blir revet vekk under oss, sier Peter Hindbo.

Ingen minksmitte i Norge

Ifølge Mattilsynet og Veterinærinstituttet er det ikke mistanke om koronasmitte blant norsk mink.

Årsaken er blant annet at det er færre minkfarmer i Norge, forklarer veterinær Hannah J. Jørgensen ved Veterinærinstituttet.

Hun har fagansvar for sykdommer som smitter mellom mennesker og dyr.

– I Danmark har de et sted mellom 1.100 og 1.200 minkfarmer, og de er større enn det våre er. Det betyr at det er flere mennesker som jobber der, og det er i første omgang smitte fra menneske til mink som er den viktigste smittekilden inn i farmene, sier Jørgensen til NTB.

Til sammenligning har Norge rundt 40 minkfarmer, ifølge Jørgensen.

– Det betyr at det er færre mennesker som er i kontakt med mink. Det er antakeligvis de viktigste forskjellene, sier hun.

Status Norge

Sist oppdatert: 28.11.2020
2 841
Siste uke
118
Innlagt
328
Døde

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt