Danmark: Pasienter ble erklært døde etter datatabbe

Minst sju personer ble registrert som døde på grunn av en datafeil ved danske sykehus.

Illustrasjonsbilder fra St. Olavs Hospital Universitetssykehuset i Trondheim

Flere har blitt erklært døde ved innleggelser på danske sykehus, strikk i strid med realiteten, som var at de alle var i live.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Feilen har skjedd ved innleggelser på sykehus i Danmark, der det har blitt registrert feil i de elektroniske pasientjournalene.

En av pasientene som avisen JydskeVestkysten omtaler, sier hun ble erklært død på papiret da hun ble innlagt på SydVestjysk Sykehus i Esbjerg i Danmark.

Selv om hun var i live, ble hun som følge av feilen slettet i flere registre, blant annet i banken og passystemet.

Kan være flere

Ifølge avisa som har fått tilgang til sykehusene i Danmark sine egne tall, har det feilaktig blitt registrert tre dødsattester siden 2013 på Sydvestjysk Sykehus.

På Sønderjylland sykehus har det blitt registrert tre feil siden 2010, men på Lillebælt sykehus har det ikke skjedd, ifølge sykehuset selv. Dette er sykehus som ligger spredt i Danmark.

Men det tyder på at det kan ha skjedd flere feilregistreringer av dødsfall uten at det har blitt rapportert, skriver JydskeVestkysten.

Kent Bosack ble innlagt på Søndergyllan Sykehus og registrert som død, selv om han var i live. Han er trolig ikke med i statistikken, skriver avisen.

Feilen

Ifølge Tine Grau, kvalitetskonsulent på sykehuset i Sønderjylland, kan feilen skje hvis sykehuspersonalet erstatter to tall i det danske personnummeret, eller hvis de gjør en feil i de elektroniske pasientjournalene.

I Bosacks tilfelle, der feilen ikke ble rapportert inn, mener Grau at det er snakk om uoppmerksomhet fra personalets side, og at det ikke ble registrert fordi feilen ble oppdaget så raskt.

– Men det er helt klart et tilfelle som burde vært rapportert, sier hun.

Ikke registrert i Norge

Etter det NRK kjenner til skal ikke dette ha skjedd i Norge – ennå.

Men datafeil har også oppstått i Norge. På Sørlandet sykehus gjorde en feil i datasystemet at operasjoner ble flyttet eller slettet fra systemet hver eneste uke.

Ved ett av tilfellene skal en pasient som hadde fått utført en operasjon, blitt meldt opp til en ny operasjon dagen etter, ifølge Agderposten.

Også Vestre Viken Helseforetak har opplevd at datasystemet svikter. I 2012 sviktet journalsystemet, og alle dataskjermene gikk i svart.

Legene fikk ikke logget seg på, der opplysninger om tidligere operasjoner, allergier og sykdomshistorien til pasientene lå lagret.

SISTE NYTT

Siste nytt