Hopp til innhold

– Alarmerende at det skjer igjen

Pasientombudet retter kraftig kritikk mot Vestre Viken Helseforetak etter at journalsystemet sviktet tirsdag kveld. Det er ikke første gang pasientene i Buskerud risikerer feilbehandling på grunn av datafeil. – Man kan ikke styre en så stor virksomhet ut fra flaks, sier pasientombud Anne-Lene Arnesen.

Tillitsvalgt for overlegene ved Vestre Viken Tom Henri Hansen

Det var lite legene kunne gjøre da skjermene gikk i svart tirsdag kveld

Foto: Caroline Enge / NRK

Flere operasjoner måtte settes på vent tirsdag kveld, fordi alle dataskjermene til Vestre Viken Helseforetak gikk i svart. Fra klokka 18.00 til rundt 00.15 fikk ingen av legene logget seg på datasystemet, der opplysninger om tidligere operasjoner, allergier og sykdomshistorien til pasientene ligger lagret.

– Dette vitner om at Vestre Viken ikke har kontroll. Man kan ikke styre en så stor virksomhet ut fra flaks, sier pasient- og brukerombud Anne-Lene Arnesen.

Hun er opprørt over at Vestre Viken enda en gang har fått problemer på grunn av datasystemet.

Har skjedd før

Datasystemet sviktet ved Vestre Viken

Datasystemet sviktet ved Vestre Viken.

Foto: Caroline Enge / NRK

Datasystemet DIPS ble innført felles for de fire sykehusene i Vestre Viken HF i 2010. Allerede under oppgraderingen til det nye systemet førte utilgjengelige journaler til at en pasient med hjerneblødning ble feilmedisinert og senere døde.

Pasientombudet peker i sin årsrapport på flere eksempler der datasvikt har ført til unødvendig risiko og problemer for pasientene.

– Det er uforsvarlig at systemet kan ligge nede så lenge. Spesielt fordi dette har blitt tatt opp før, er det utilgivelig at Vestre Viken ikke lærer av tidligere feil, mener pasient- og brukerombudet.

Arnesen mener det ikke finnes noen unnskyldninger for at pasientjournalene ikke var tilgjengelige på tirsdag.

– Før var det aldri aktuelt at alle journalene kunne forsvinne på en gang. Når man legger opp til at alt skal være papirløst, må man tenke på risiko og sårbarhet.

– Kunne blitt dramatisk

Anne-Lene Arnesen

Anne-Lene Arnesen mener at dette vitner om at Vestre Viken ikke har kontroll.

Foto: Camilla Helena Wernersen / NRK

Tirsdag 1. mai var det få pasienter som skulle opereres. Overlege Tom Henri Hansen er hovedtillitsvalgt for Legeforeningen ved Vestre Viken HF. Han er glad datasvikten ikke skjedde på en hverdag.

– Heldigvis var det ikke så mange som skulle opereres siden det var kveld og helligdag. Da er det hovedsakelig de som trenger øyeblikkelig hjelp som kommer inn her. Men så er det også desto viktigere å ha tilgang på alle viktige pasientopplysninger, sier Hansen.

Ingen pasienter ble rammet av datasvikten tirsdag kveld. Men dataproblemene kunne fått alvorlige konsekvenser.

– Det kunne blitt dramatisk. I spesielle situasjoner, for eksempel under en komplisert operasjon, er det avgjørende å få tilgang til pasientopplysninger for å kunne ta de rette beslutningene, forteller Hansen.

– Heldigvis skjer det ikke ofte. Men at journalene kan bli borte så lenge skaper utrygghet og mer usikre situasjoner, mener Hansen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tom Henri Hansen

Tom Henri Hansen sier datasystemet er et viktig arbeidsverktøy.

Foto: Caroline Enge / NRK

Ingen back-up

Heller ikke reserveløsningen til datasystemet, der legene kan lese journalene uten å skrive i dem, var tilgjengelig de seks timene på tirsdag.

– Vanligvis er vi veldig fornøyde med å ha et datasystem som binder sykehusene sammen, sier overlege Hansen.

– Det er vårt viktigste arbeidsverktøy, og generelt en styrke. Men det gjør oss også mer sårbare, sier han.

Selv om journaler også fortsatt finnes i papirform, er det vanskelig å få de nyeste opplysningene på den måten. Og spesielt når nye pasienter kommer inn til akutt behandling.

– Datasystemer er sårbare

Per Meinich

Per Meinich kan ikke garantere at en datasvikt ikke skjer igjen.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

DIPS- systemet blir brukt av sykehus i hele Norge. Ifølge viseadministrerende direktør ved Vestre Viken HF, Per Meinich, er datasystemet uansett bedre enn gamle journaler:

– Dette er et svært driftssikkert system. Tidligere lå pasientjournalene litt rundt omkring, nå er de tross alt på ett sted, sier Meinich.

Både DIPS og reserveløsningen sviktet i hele seks timer ved fire sykehus på tirsdag. Direktøren er enig i at det er for lenge.

– Det er ikke bra, og det er ikke sånn disse systemene skal fungere. Samtidig vet vi at tekniske systemer er sårbare, og vi må jobbe med bedre løsninger slik at pasientopplysningene er tilgjengelige selv om datasystemene bryter sammen, sier Meinich.

Han forteller at de nå jobber med å finne ut hva som gjorde at systemet kollapset tirsdag. Men Meinich kan ikke garantere at datasvikt ikke skjer igjen.

– Dette skjer fra tid til annen. Men dette er et driftssikkert system som har vært i drift 99,98 % de siste seks månedene, så det er uhyre sjelden at dette skjer, påpeker Meinich.