Dagens Nyheter avviser å ha tiet om festival-trakassering

Den svenske avisa Dagens Nyheter slår tilbake mot påstandene om at man holdt tilbake informasjon om trakassering begått av ungdom med innvandrerbakgrunn.

I Sverige er det sterke reaksjoner på at politiet lot være å informere om omfattende seksuelle overgrep utført av unge, utenlandske menn på en ungdomsfestival i Stockholm i sommer. Frykt for økt oppslutning for det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna skal være årsaken til at overgrepa ble holdt skjult.

BEKLAGER: Svensk politi beklager at de holdt tilbake informasjon om seksuell trakassering ved Stockholms-festival, men mener mediene også har et ansvar.

Den siste tiden har det pågått en heftig debatt i Sverige, etter at Dagens Nyheter avslørte at politiet unnlot å informere om en rekke tilfeller av seksuell trakassering ved festivalen «We are Sthlm» de to siste årene.

Kimberley Pettersson snakker med SVT

TRAKASSERT: Kimberley Pettersson hevder hun ble utsatt for trakassering på festivalen «We Are Sthlm».

Foto: SVT / SVT

– Vi dansa og hadde det gøy med jentene, men plutselig kom det en gjeng med gutter og begynte å dra opp kjolene våre og begynte å tafse. Da gikk vi til vaktene som var der, og de måtte gå, forteller festivaldeltaker Kimberley Petterson til SVT.

Pressesjef i Stockholmspolitiet, Varg Gyllander, har bedt om unnskyldning for politiets håndtering av saken, som skal ha vært et utslag av at politiet ikke ønsket å gi det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna økt oppslutning.

– Jeg er svært selvkritisk når jeg i dag ser på det bildet som finnes, som jeg ikke hadde klart for meg da, sier Varg Gyllander, pressesjef i Stockholmspolitiet.

– DN holdt tilbake informasjon

I etterkant av Dagens Nyheters avsløring har avisa selv fått kritikk for ikke å ha publisert opplysningene tidligere. Blant de argeste kritikerne er nettstedet Nyheter Idag, som har snakket med en psykolog som var til stede på festivalen i august i fjor.

Psykologen skal ha vært i kontakt med en av Dagens Nyheters journalister og gitt beskrivelser av de angivelige overgrepene allerede i fjor sommer, uten at det førte til noen nyhetsartikkel.

Nå slår sjefredaktør i Dagens Nyheter, Caspar Opitz, tilbake mot kritikken.

– Disse opplysningene, om at DN skulle drive med tåkelegging, er løgn. En så viktig sak, om at unge kvinner har blitt utsatt for systematiske overgrep, er en opplagt nyhet for DN, skriver Opitz i en artikkel på DNs egne nettsider.

We Are Sthlm 2015

TITALLS: Et titalls kvinner meldte fra til politiet om at de hadde blitt utsatt for seksuell trakassering under ungdomsfestivalen i Stockholm i 2015.

Foto: Presse / We Are Sthlm 2015

Fikk ikke verifisert opplysningene

Ifølge Expressen har nettstedet Nyheter Idag ha koblinger til Sverigedemokraterna. En av nettstedets grunnleggere er tidligere medlem i det innvandringskritiske partiet.

Ifølge Opitz stemmer det at avisa ble tipset om overgrepene på festivalen, men journalistene lyktes ikke med å få opplysningene bekreftet. Politiets offisielle svar om festivalen var at den hadde gått rolig for seg.

Først etter det nyttårsaften ble rapportert om en rekke tilfeller av trakassering i Köln, bestemte avisa seg for å se på forholdene ved festivalen på nytt.

Avisa fikk da tilgang til politiets interne rapporter, som inneholdt flere meldinger om seksuell trakassering og overgrep ved ungdomsfestivalen de to siste årene.

Statsminister Stefan Löfven mener jentene på festivalen er blitt utsatt for et dobbelt svik.

– Det ene er at forbrytere ikke er tiltalt, det andre er at politiet ikke har informert om det, sier han til nyhetsbyrået TT.

Kvinner demonstrerer i Köln

DEMONSTRASJON: Med teksten 'Ingen vold mot kvinner' demonstrerte mange hundre kvinner i Köln mot overgrepene som skjedde nyttårsaften.

Foto: ROBERTO PFEIL / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt