Clinton tok Pennsylvania

Hillary Clinton vant delstaten hun måtte vinne. Og med 10 prosent margin.

Bill og Hillary Clinton etter valgvaken i Philadelphia, Pennsylvania
Foto: Carolyn Kaster / AP

Valgdagsmålingene viste så overraskende jevne tall i nominasjonsvalget på demokratisk side, at amerikanske TV-stasjoner ventet godt over en time etter at valglokalene hadde stengt med å tørre å utrope en seiersherre.

Når 98 prosent av stemmene er opptalt, leder Hillary Clinton med 55 prosent mot Obamas 45 prosent. Dermed fikk hun inn 10 prosentpoengs-marginen ekspertkommentatorene slo fast at hun måtte vinne med.

Nett-TV: Clinton vant i Pennsylvania

10 prosent er lik seiersmarginen fra storstatene Ohio, New Jersey og New York. Og selv om partiet frykter at tokampen ødelegger for sjansene i november, engasjerer det i alle fall velgerne. For også i Pennsylvania har det vært rekordoppmøte. 4,2 millioner var registrert som demokrater da listene ble lukket for en måned siden.

Valgdagsmålingene viste at Obama har fått flertallet av stemmene til dem som er nyregistrerte demokrater, mens Clinton tiltrakk seg flertallet av dem som bestemte seg i løpet av den siste uken.

Les: Slik stemte velgerne

Likevel, seieren til tross, Obama leder fortsatt i antall valgte delegater selv om Clinton tok innpå i natt. Dermed øker presset igjen på superdelegatene.

Nominasjonsvalg, Demokratene, Pennsylvania

Navn

Prosent

Delegater

Hillary Clinton

55 prosent

85

Barack Obama

45 prosent

73

Delegater

Superdelegater: 29

Valgte delegater: 158

Pennsylvania

Primærvalg

22. april

Les: - Fortjener en som ikke gir seg

Valgte Clinton

Det var spenning knyttet til hvordan trofaste kirkegjengere og våpeneiere, som ble rammet av Obamas noe uheldige kommentar om at folk i økonomiske nedgangsområder som i industristaten Pennsylvania blir bitre og klenger seg til sitt våpen og sin tro, ville stemme.

Les: Obama beskyldt for elitisme Sleivsparket som kan redde Clinton

Clinton fikk nær 60 prosent av stemmene fra disse to gruppene. Men Obamas sleivspark fikk ikke så store konsekvenser som noen hadde fryktet.

Les: Slik stemte velgerne

Et klart flertall av velgerne anså økonomien som den viktigste saken, her fikk Clinton flest stemmer. 80 prosent av velgerne mener at en resesjon har rammet USA. Mens Obama scoret stort hos de som mente Irak-krigen var viktigst.

Seier er seier

Det var spekulert i om Clinton ville bli presset til å trekke seg, hvis ikke seiersmarginen ble stor nok.

- Jeg mener en seier er en seier, muligens er jeg gammeldags der, sa Hillary Clinton til en lokal TV-stasjon før lokalene stengte.

Se: Valgkalender mai 2008

- Vi er fortsatt i motbakke, men kampanjen vi har ført har vist at vi kan kjempe i de store statene, sa Obama til reportere i Pittsburgh før han forlot delstaten og dro videre til Indiana, hvor det skal være valg 6. mai.

Obama har ennå ikke greid å få en seier i de mest folkerike og delegattunge statene. Flere av dem må vinnes i november skal Demokratene vinne presidentembetet. Pennsylvania var den siste "storstaten" som holdt nominasjonsvalg.

Dette er da også Clinton-leirens kronagument. Og nattens nye seier gav nok en ripe i lakken for Obamas mulige valgbarhet mot senator John McCain, selv om Obama selv fremholder at han tiltrekker seg alle aldersgrupper, alle raser, alle innteksnivåer og begge kjønn.

Ifølge CNN vant Obama kun Philadelphia-området, men der noe mindre enn ventet, mens Clinton vant stort ellers i delstaten. Hun vant klart i den såkalte "konservative T'en" med såkalte Reagan-demokrater, arbeiderklassevelgere som sympatiserer med Demokratenes økonomiske politikk, og med Republikanerne i sikkerhets- og moralspørsmål.

Og dette er en viktig faktor. Ikke siden Lyndon B. Johnsons tid har en demokratisk presidentkandidat lyktes å tiltrekke seg stemmene til hvite menn, som er en stor stemmegruppe, i den grad Hillary Clinton gjør i år, ifølge CNNs valgekspert Steven Frazier.

Heller ikke ektemannen Bill lyktes med det i sine to valg. Hvite voksne menn har de siste årene stemt republikansk.

I enkelte områder, hvor familien har røtter, feide hun med seg 78 prosent av alle stemmer. I den viktige arbeiderklassebyen Pittsburgh vant hun med 56 prosent.

Tidligere demokratiske presidentkandidater som John Kerry (2004) og Michael Dukakis (1988) tapt slike viktige områder til Republikanerne, fordi de ble regnet som for liberale.

- Og så skal den mest liberale senatoren i Senatet klare det i år, spør Bill Schneider, CNNs erfarne analytiker.

Der Hillary Clinton klart taper, også i forhold til ektemannens klare meritter, er hos afro-amerikanerne. Her har Barack Obama vist seg uovervinnelig - også i Pennsylvania hvor han fikk 92 prosent av stemmene.

Les: Slik stemte velgerne

Komplisert fordeling

158 valgdelegater skal velges fra 19 valgdistrikter. 103 av delegatene skal fordeles proposjonalt basert på resultatet i valgdistriktene. De resterende fordeles etter resultatet på delstatsbasis.

Av de 29 superdelegatene som skal sendes til landsmøtet, har 15 av dem flagget at de støtter Hillary Clinton, 5 støtter Obama mens de siste 9 har ikke tatt offentlig stilling.

CNNs valgdagsmåling viser at 32 prosent svarte at de blir fornøyd hvis Hillary Clinton blir den demokratiske presidentkandidaten, 25 prosent tilsvarende for Barack Obama. Mens 38 prosent sa at de blir fornøyd uansett hvem av dem som går av med seieren.

Samtidig viser målingene at to tredeler av Obamas tilhengere svarte at de ikke vil stemme på Clinton, mens blant Hillary-tilhengerne svarte kun halvparten at de vil stemme på rivalen Obama, ifølge CNN.

Det var også nominasjonsvalg for Republikanerne i natt, men senator John McCain har allerede dratt i land seieren i nominasjonskampen.

McCain ønsket ikke å svare på hvem han håpet vant Pennsylvania. Hans rådgivere var ikke like diskret og håpet på storseier for Clinton, slik at den interne demokratiske kampen fortsetter.

Han fikk det som han ønsket.

Republikanernes resultat

Nominasjonsvalg, Republikanerne, Pennsylvania

Navn

Prosent

Delegater

John McCain

73 prosent

Ikke fordelt

Ron Paul

16 prosent

Mike Huckabee

11 prosent

(ute)

Delegater totalt: 74

Valgte delegater: 74

Pennsylvania

Primærvalg

22. mars

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt