Hopp til innhold

Sleivsparket som kan redde Clinton

Barack Obamas sleivete kommentarer om arbeiderklassen er som bestilt for Hillary Clinton.

Barack Obama
Foto: Alex Brandon / AP

Om ni dager det nominasjonsvalg i Pennsylvania. Dette vil trolig avgjøre Hillary Clintons videre skjebne i nominasjonskampen.

Clinton har lenge ledet klart i Pennsylvania, men rivalen har i ukene etter påske halt kraftig innpå på meningsmålingene. Det som for et par måneder siden var en ledelse på 10-20 prosentpoeng, er nå på en av de siste målingene ned på 6 prosentpoeng.

Men det var før det ble offentliggjort hva Obama sa i en tale på et valgmøte i San Francisco forrige helg.

– Man reiser til en del av disse småbyene i Pennsylvania. Og akkurat som i mange småbyer i Midtvesten er det 25 år siden arbeidsplassene forsvant, og ingen har erstattet dem, sa Obama.

The Huffington Post

– Det er ikke rart at de blir bitre og klamrer seg fast til sine våpen eller sin religion, og til sin motvilje mot folk som ikke er som dem, sa Obama ifølge opptaket som ble offentliggjort av Huffington Post.

Rett tidspunkt

Blemmen kunne knapt ha kommet på et bedre tidspunkt for Clinton.

Pennsylvania har en svært sammensatt velgermasse, med mange såkalte Reagan-demokrater. Dette er arbeiderklassevelgere som sympatiserer med demokratenes økonomiske politikk, og med republikanerne i sikkerhets- og moralspørsmål.

I rundt 30 prosent av husholdningene i delstaten er det fagforeningsorganiserte, mens 46 prosent av de stemmeberettigede eier våpen.

Clinton har inntil nå hatt et godt grep om arbeiderklassen på demokratisk side, men Obama har tatt innpå og utvidet stemmebasen fra svarte, høyt utdannede og unge.

Ifølge det anerkjente nettstedet Politico rammer Obamas uttalelse den samme viktige velgergruppen som er bekymret for Obamas tilknytning til pastor Jeremiah Wright, som er kjent for sine anti-hvite og USA-fiendtlige uttalelser.

Politico.com

Hittil har ikke Obama tapt noe særlig på Wright-forholdet, spørsmålet er nå hvordan kommentarene om arbeiderklassen vil virke. I tillegg sliter han med tilliten hos de amerikanske jødene etter anti-Israelske uttalelser.

Les: Fordømte sin tidligere pastor

Clinton og McCain gikk straks ut og beskyldte Obama for elitisme etter uttalelsene, men senatoren forsvarer seg med at de er tatt ut av sammenhengen de ble sagt i.

Vil avgjøre

Kommentatoren hos Politico.com mener uttalelsene kan forlenge den demokratiske nominasjonskampen.

Obama leder i antall delegater, antall stemmer og i antall delstatsseiere. Clintons argument er at hun har vunnet i de store folkerike delstatene som demokratene må vinne ved selve presidentvalget om de skal få makten.

Analytikere, selv i det demokratiske partiet, er fortsatt i tvil om Obamas valgbarhet når det kommer til den store kampen.

Både Hillary-støttespillere og kommentatorer peker på at Obama har store problemer med å fenge kjernevelgerne for demokratene; jødiske velgere (= Florida, Pennsylvania) arbeiderklassevelgere (= Ohio) og latinos (= New Mexico, California, Colorado, Arizona).

De mener også entusiasmen rundt Barack Obamas utvilsomme karisma og "nye friske ansikt" dekker over åpenbare politiske svakheter.

Fortsetter velgermønsteret slik det har avtegnet seg i nominasjonskampen, vil han helt klart være sårbar for republikanernes kandidat John McCain i de viktigste statene.

Ytre høyre

En demokratisk superdelegat sier med bekymring at store jødiske velgere bare leter etter en grunn til å bryte med partiet, da republikanerne under Bush har støttet Israel nært - og hvor de regner med stø kurs fra John McCain.

Det er også usikkert hvordan hans nære forhold til ekstrem-pastoren vil innrvirke på uavhengige velgere, som McCain alltid har klart å fenge.

I tillegg uroer hva de ytterliggående høyregruppene kan finne på. Riktignok er de ikke glad i John McCain heller, men han er nå den republikanerne stiller med.

Gruppene lyktes å få vrengt det offentlige bildet av veteraner som Al Gore og John Kerry ved de to siste valgene, som etter mange år i politikken tross alt var godt skodd.

Frykten er stor hva de kan gjøre med Barack Obama når det hardner til. Ryktet om at han egentlig er muslim, er trolig bare starten.

Hillary Clinton og ektemannen Bill lå i alle presidentårene i krig med ytre høyre, og vet derfor hvilken møkkabatalje som venter.

Demokratiske strateger er også redd for flere klønete uttalelser lik denne som falt i San Francisco. Om Obama, midt i sin selvtillit, har selvbeherskelse nok og forståelsen av, hvor lett et image kan rives ned og føre til at kampen tapes.

Men uansett, "alle" er enige om at Clinton må vinne i Pennsylvania - uavhengig av Obamas munnuhell.

– Om hun ikke vinner Pennsylvania, er hun ferdig. Alle argumenter hun har brukt, er da borte, sier Terry Madonna ved Franklin and Marshall College i Lancaster til Reuters.

SISTE NYTT

Siste nytt