USA ber Kina samarbeide om Nord-Korea

USAs utenriksminister Hillary Clinton håper Kina vil gi klar beskjed til Nord-Korea om å stanse angrepene på Sør-Korea.

Hillary Clinton møter Seiji Maehara og Kim Sung-hwan

De tre utenriksministrene fra Japan, USA og Sør-Korea møttes i Washington mandag for å bli enige om en felles holdning overfor Nord-Korea.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / Afp

USAs utenriksminister Hillary Clinton håper Kina vil samarbeide om Nord-Korea.

USAs utenriksminister Hillary Clinton ønsker hjelp fra Kina for å stoppe Nord-Korea.

Foto: Evan Vucci / Ap
Den sørkoreanske utenriksministeren Kim Sung-hwan.

Den sørkoreanske utenriksministeren Kim Sung-hwan.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / Afp
Den japanske utenriksministeren Seiji Maehara.

Den japanske utenriksministeren Seiji Maehara.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / Afp

Det kom fram under samtaler mellom utenriksministrene fra USA, Japan og Sør-Korea i Washington mandag. Formålet med møtet var å komme frem til en felles holdning overfor Nord-Korea.

– Vi ser frem til at Kina spiller en vesentlig rolle i regionalt diplomati, uttalte den amerikanske utenriksministeren Hillary Clinton under en pressekonferanse i etterkant av møtet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Hun presiserte at Kina har et unikt forhold til Nord-Korea, og må bruke det til å gjøre ende på den militære spenningen mellom Nord- og Sør-Korea.

– Vi håper Kina vil jobbe med oss om å sende en klar, umiskjennelig beskjed til Nord-Korea om at de må gjøre alvor av å stanse angrepene, sa Clinton.

Holder Kina ansvarlige

Ifølge Det hvite hus skal USAs president Barack Obama ha bedt Kina om å samarbeide for å løse krisen med Nord-Korea i en telefonsamtale med den kinesiske presidenten Hu Jintao natt til mandag.

Enkelte medlemmer av Obama-administrasjonen skal ha beskyldt Kina for å være ansvarlig for å ha satt Nord-Korea i stand til å anrike uran og angripe Sør-Korea, skriver den amerikanske avisen The Washington Post.

Ifølge avisen er USAs holdning nå at Kina er delvis ansvarlig for de problemene som har oppstått siden i vår, da Nord-Koreas etter alt å dømme senket et sørkoreansk skip og 46 mennesker mistet livet.

De hevder også ifølge avisen at Kina oppførte seg arrogant overfor Sør-Korea i kjølvannet av det nordkoreanske angrepet på den sørkoreanske øya Yeonpyeong 23. november.

LES OGSÅ: Kina diskuterer krisen med Sør-Korea

– Må overholde sine internasjonale forpliktelser

Clinton understrekte etter samtalene at det er umulig å gjenoppta forhandlingene om nordkoreansk atomnedrustning før landet har reparert sine bånd til Sør-Korea.

– Dette møtet bekreftet igjen hvilke steg Nord-Korea må ta for at en gjenopptakelse av sekspartiforhandlingene skal kunne gi resultater, sa Clinton, og la til at Nord-Korea er nødt til å overholde sine internasjonale forpliktelser og løfter om atomnedrustning.

– Først må Nord-Korea forbedre sitt forhold til Sør-Korea, og all aggressiv oppførsel må opphøre, sa hun.

Under møtet i Washington ble USA, Japan og Sør-Korea enige om at Nord-Korea kunne vente seg alvorlige følger dersom de ikke øyeblikkelig stanset sine militære provokasjoner overfor Sør-Korea.

LES OGSÅ: Kina ber om nye atomsamtaler

LES OGSÅ: –Har diskutert nordkoreansk kollaps

SISTE NYTT

Siste nytt