Hopp til innhold

Clinton avlyser reiser av hensyn til helsa

Hillary Clinton avlyser planlagte valgkampreiser til California mandag og tirsdag etter at det ble kjent at hun har lungebetennelse.

US-VOTE-DEMOCRATS-CLINTON

I NEW YORK: Hillary Clinton på vei ut fra datteren Chelseas leilighet i New York søndag, etter at hun forlot minneseremonien et par timer tidligere på dagen.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / Afp

– Clinton har opplevd hoste relatert til allergi. På fredag, under en oppfølgingsundersøkelse av hosten, ble hun diagnostisert med lungebetennelse, sier legen hennes Lisa R. Bardack i en uttalelse sent søndag kveld.

Mandag morgen ble det klart at demokratenes presidentkandidat avlyser planlagte valgkamparrangementer i California mandag og tirsdag, skriver Politico. Hun skulle etter planen samle inn penger i San Francisco og Los Angeles.

Falt sammen på vei inn i bil

Nå stiller flere spørsmål om hvorfor Clinton ikke opplyste om lungebetennelsen med en gang.

Spekulasjonene rundt helsa til den 68 år gamle presidentkandidaten har vært mange, spesielt fra republikanernes side, som lenge har forsøkt å så tvil om hun er i fysisk stand til å stille til presidentvalg.

Nå går videoen av Clinton som plutselig forlot en minneseremoni for 11. september-terroren i New York søndag verden rundt:

Video av Hillary Clinton som blir hjelpt inn i bilen av tryggingsvakter etter eit illebefinnande.

USTØ CLINTON FALLER SAMMEN: Hillary Clinton måtte forlate minneseremonien for 9/11 i New York.

Videoen viser en ustø Clinton falle sammen og støtte seg til sikkerhetsvaktene idet hun er på vei inn i bilen.

Clinton: – Føler meg flott

Clinton ble deretter fraktet til leiligheten til datteren Chelsea der hun slappet av et par timer.

Like etterpå uttalte valgkampmedarbeiderne hennes at Clinton hadde følt seg «overopphetet» under seremonien i New York, men nevnte ingenting om lungebetennelse.

Da Clinton kom ut i igjen fra datterens leilighet fikk hun spørsmål fra pressen om hvordan hun følte seg:

– Jeg føler meg flott. Det er en vakker dag i New York, sa hun ifølge CNN.

Men da hadde hun allerede hatt lungebetennelse i to dager, ifølge legen hennes.

– Hun ble satt på antibiotika, og rådet til å hvile og justere timeplanen sin. Under morgenens arrangement (minneseremonien, journ.anm.), ble hun overopphetet og dehydrert. Jeg har akkurat undersøkt henne og hun er nå rehydrert og kommer seg fint, sier lege Bardack i uttalelsen.

Campaign 2016 Clinton

VINKER: Hillary Clinton vinker etter å ha kommet ut fra leiligheten til datteren Chelsea i New York.

Foto: Craig Ruttle / Ap

Fikk diagnosen fredag

I årevis har motstanderne på republikanernes side hevdet at Clinton har helseproblemer som hun skjuler. I 2012 falt hun og slo hodet og fikk hjernerystelse som det tok lang tid før hun ble bra av, men legene sa da at hun ikke fikk noen nevrologiske komplikasjoner.

Siden har flere av motstanderne henens spredt rykter om alt fra hjerneskade til demens og hjerneslagsprøyter. Selv om alt har blitt tilbakevist, reagerer nå mange på at Clinton ikke er mer åpen om egen helse.

Flere amerikanske journalister stusser over at ikke kampanjen hennes fortalte med en gang at hun ble diagnostisert med lungebetennelse fredag:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Lungebetennelse trenger ikke være alvorlig, men personer over 65 år er i risikogruppen ifølge amerikanske helsemyndigheter og norske Folkehelseinstituttet. Hillary Clinton er 68.

Vil ha Bernie tilbake

Det er ikke bare journalister som reagerer på hvordan hendelsen i New York ble håndtert av valgkampkampenjen til Clinton.

Under emneknaggen #HillarysHealth stiller flere spørsmål ved hvorfor det ikke ble gjort kjent med en gang at Clinton hadde lungebetennelse:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Samtidig benytter flere Bernie Sanders-tilhengere anledningen til å spørre om lungebetennelsen er et tegn på at Sanders bør ta over:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump, som tidligere har sagt at Hillary Clinton ikke har god nok helse til å bli president, har så langt ikke kommentert lungebetennelsen til sin motkandidat.

SISTE NYTT

Siste nytt