Hopp til innhold

Minnes ham de mistet i angrepet på New York

NEW YORK (NRK): – Det blir ikke noe lettere, sier Anthony Colisanti som mistet sønnen Christopher for 15 år siden. I dag var han og mange andre i New York for å minnes dem som ble drept i angrepet den 11. september.

Greg, John og Anthony Colisanti

Brødrene Greg og John og faren Anthony Colisanti mistet Christopher i angrepet på tvillingtårnene.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Seremoni World Trade Center

Mange fremmøtte hadde tatt med seg et bilde av sine kjære.

Foto: Andrew Harnik / Ap

Den offisielle minnemarkeringen i New York startet med ett minutts stillhet klokken 8.46 – nøyaktig 15 år etter at det første flyet krasjet inn i World Trade Center. Akkurat som for 15 år siden var dagen i dag en solfylt og flott høstdag i den amerikanske storbyen.

Blant dem som hadde møtt opp på stedet der tvillingtårnene sto, var familiemedlemmer som mistet noen den dramatiske dagen i 2001.

Mistet sønn og bror

– Vi har vært her hvert år, guttene kommer så ofte de kan, forteller Anthony Colisanti fra New Jersey.

De to sønnene Greg og John er her i år sammen med foreldrene. Greg er kommet helt fra Colorado. Sønnen og broren Christopher ble 33 år gammel. Han jobbet i meglerfirmaet Cantor Fitzgerald som holdt til i de øverste etasjene, i det første av tvillingtårnene som ble truffet.

Etter stillheten begynte etterlatte å lese opp navnene til de nesten 3.000 menneskene som ble drept da tre kaprede fly ble styrt inn i World Trade Center og Pentagon i Washington. Det fjerde kaprede flyet styrtet på et jorde i Pennsylvania.

Det tar lang tid å lese opp 2976 navn. NRK møter familien som har forlatt seremonien, de har satt seg på en benk. Brødrene har minnebånd festet til skjortebrystet.

– Det er vanskelig å være der inne. Seremonien er lang, så vi går etter at navnet til Christopher er lest opp, forklarer faren Antony.

Det er ikke dagen for å diskutere politikk i familien Colisanti. Men de er triste over polariseringen i USA i dag.

– Når det er krise kommer vi alltid sammen, men uten kriser er det vanskelig å forene dette landet, sier Anthony

Uenige om Clinton og Trump burde stilt

Tracy Armetano og Frank Gotlibowski

Tracy Armetano og Frank Gotlibowski har bilde av sin døde kamerat på plakaten.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Tracy Armetano og Frank Gotlibowski fra Connecticut står litt nærmere minneparken med en plakat med bilde av vennen Jeff Bittner. Den tidligere arbeidskameraten til Gotlibowski jobbet i det sørlige tårnet.

– Dette er det 13. året vi er her. For meg er både det viktig og vondt å komme hit. Jeg vil at alle skal se bildet av Jeff og stoppe opp og tenke på det som skjedde. Altfor mange har glemt, sier Frank.

Både Hillary Clinton og Donald Trump var til stede på minneseremonien i dag selv om Clinton måtte forlate før den var ferdig fordi hun følte seg uvel .

– Jeg tror de er her bare for å kunne si at de var der. Jeg er nokså skeptisk til det, sier Frank Gotlibowski og legger til at han ikke orker å følge med på valgkampen.

Kjæresten Tracy er uenig:

– De er jo begge fra New York. Hun var jo senator herfra. De er her sammen i dag og ikke for å drive valgkamp, sier Tracy.

Obama på markering i Pentagon

President Barack Obama

President Barack Obama talte utenfor Pentagon der 189 mennesker døde da et fly ble styrtet.

Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters

President Barack Obama talte under markeringen i Pentagon, der han også la ned en minnekrans.

Han sa blant annet at den best måten man kunne minnes dem som hadde mistet livet, var å ved å forbli tro mot seg selv. Å være tro mot det beste i en og å ikke la andre så splid.

– Amerikanere gir ikke etter for frykt. Vi vil bevare vår frihet og vårt levesett som gjør oss til et fyrtårn i verden. Mangfold er ikke en svakhet, men en stor styrke, sa presidenten.

SISTE NYTT

Siste nytt