Chavez i «skjør» helsetilstand

I et ferskt intervju med statlig venezuelansk TV forteller visepresidenten at Hugo Chávez' helse er i en «skjør» tilstand.

CIMEQ-sykehuset i Havanna på Cuba

Chavez er innlagt ved dette sykehuset i Havanna på Cuba.

Foto: Afp

Nyttårsaften ble det kjent at Venezuelas president Hugo Chávez hadde fått komplikasjoner i tilknytning til de siste kreftoperasjonene sine.

Les: Chávez' helsetilstand er forverret

Hugo Chavez, 8. desember 2012

Dette er et av de siste bildene av Hugo Chavez før han ble innlagt igjen på sykehus. Bildet er tatt 8. desember før han reiste til Cuba for nye operasjoner og er gitt ut av regjeringen i Venezuela.

Foto: Marcelo Garcia / Ap

I et ferskt tv-intervju forteller visepresidenten Nicolas Maduro om hvordan det står til med Chavez. Visepresidenten har besøkt presidenten to ganger de siste dagene.

– Vi håper og har tro på både Gud og vår leder Hugo Chávez når det gjelder at han skal bli bedre. Vi håper at han så fort som mulig kommer seg ut av den kompliserte og skjøre situasjonen som han nå er i, sa Maduro til statlig TV på årets første dag, ifølge CNN, som har sett tv-sendingen.

Maduro, som fungerer som president mens Chavez er innlagt på sykehus, sier at de hele tiden følger med for eventuelle forbedringer.

Chavez skal ifølge visepresidenten fortsatt være ved godt mot, og klemmer fortsatt med stor kraft tilbake når han håndhilser på folk.

Likevel er det ikke bare positive signaler fra visepresidenten.

– Noen ganger viser helsen hans forsiktig fremgang. Andre ganger er han bare stabil, sa visepresidenten, med henvisning til besøkene sine hos Chavez på sykehuset.

visepresident Nicolás Maduro i Venezuela

Visepresident Nicolás Maduro lot seg intervjue om Chavez sin helse.

Foto: TeleSUR / Afp

– Hold folket informert om sannheten

Kvinne ber for Chavez

Denne kvinnen er en av mange som har bedt for Hugo Chavez denne jula i Venezuela.

Foto: Ariana Cubillos / Ap

Ifølge visepresidenten har opposisjonen i landet forsøkt å skape rykter og tjene på helseproblemene til den svært populære presidenten.

Selv understreker han at myndighetene har gitt jevnlige oppdateringer om helsen til Chavez.

Chavez selv skal også ha understreket at ingenting skal skjules.

– Han er helt klart oppmerksom på den komplekse situasjonen han er i etter operasjonene. Han har da også sagt direkte til oss at vi skal holde folket informert, og at det da alltid skal være sannheten som kommer frem, sier Manduro.

Intervjuet der visepresidenten kaller Chavez sin helsetilstand «delikat» skjer to dager etter at det ble kjent at det stod dårligere til med presidenten enn tidligere kjent.

Les: Nyttårsfeiringen avlyst i Venezuela

Syk siden 2011

Chavez er innlagt på et sykehus på Cuba med kreft og har gjennomgått flere operasjoner.

Første gang det ble kjent at den populære politikeren hadde kreft var i juni 2011. Det er dog ikke kjent hvilken kreftform den venezuelanske presidenten lider av.

11. desember gjennomgikk han sin fjerde kreftoperasjon.

Før presidentvalget i oktober forsikret han sine landsmenn om at han var helt fri for kreft, men i november opplyste han at han igjen måtte opereres.

Det er høyst usikkert om Chávez vil bli frisk nok til å delta på den planlagte innsettelsesseremonien i Caracas 10. januar.

SISTE NYTT

Siste nytt