Hopp til innhold

Bush skal vinne tid

Slaget om Irak er egentlig tapt for George W. Bush, men han forsøker å vinne tid.

President George W. Bush på lynvisitt i Irak

President George W. Bush på lynvisitt til Anbar-provinsen i Irak den 3. september.

Foto: JASON REED / Reuters

Dette er ifølge mange amerikanske og europeiske kommentatorer hensikten med general David Petraeus og ambassadør Ryan Crockers høringer i Kongressen.

Åpningsforestillingen med et enormt oppbud av medier ble et antiklimaks, for så vidt som det meste var lekket ut på forhånd.

Slik er det politiske spillet i Washington D. C. Det er ingen hovedstad i verden der det lekkes så mye som der. Amerikanerne verken vil eller kan holde på hemmeligheter.

Lekkasjer er et kledd i det politiske spill. Norske politikere og embetsmenn som ikke innrømmer dette, er enten usedvanlig naive eller ikke helt sannferdige. Min erfaring er at nesten alt av norske sikkerhetspolitiske hemmeligheter er tilgjengelig i USAs hovedstad bare man tar seg tid og finner frem til de rette forbindelser.

Bare i utvalgte områder

I dette tilfelle skulle altså lekkasjene forberede grunnen for utspill som hadde en primær hensikt – nemlig å vinne tid for Bush-administrasjonen. Da general Petraeus gikk ut med sin nye strategi, som heller burde ha vært kalt taktikk, ble forventningene spilt opp. Disse lot seg ikke innfri. I stedet trekkes det frem at Petraeus-strategien har vært effektiv i noen utvalgte områder, mens den over hodet ikke berører resten av Irak. Anbar-provinsen, som George W. Bush nylig avla et overraskende PR-besøk, fremholdes som bevis for at Petraeus-strategien virker, men den omfatter bare fem prosent av landets befolkning.

Bagdad en splittet ghettoby 

I Bagdad er det ifølge Petraeus og Crocker blitt mindre terrorisme; de voldsomme bombeeksplosjoner hører ikke lenger til dagens orden. Men prisen er at Bagdad nå er en by i unntakstilstand der sunnitter og sjia-muslimer lever atskilt i sine ghettoer bak murer og sperringer og har ingen kontakt med hverandre. Det er fortsatt høyst usikkert å begi seg ut etter mørkets frembrudd, og verken elektrisitet, vannforsyninger, kloakk eller helsevesen fungerer. Dessuten er store deler av Irak som nevnt ikke berørt av Petraeus` nye strategi med innsats av 30.000 ekstra spesialstyrker. 

Irakerne er skeptiske

70 prosent av irakerne sier i en ny meningsmåling at deres sikkerhet er blitt forverret det siste halve året. Særlig skremmende er det at hele 60 prosent syntes det er greit at opprørere angriper amerikanerne. Det gjelder hele 93 prosent av sunnittene og over halvparten av sjiamuslimene. Tilliten til det irakere flest oppfatter som en okkupasjonsmakt er altså ikke blitt større. Og det blir ikke bedre med tiden.

Politisk fiasko

General Petraeus er ikke dummere enn at han sier at selv om hans strategi militært sett har vært en suksess, så er de politiske resultater uteblitt. Statsminister Maliki har ikke klart å skape forsoning og bredpolitiske samling. Riktig nok har sunnittene oppgitt sin boikott av parlamentet, men de stoler over hodet ikke på ham. De mistenker med rette Maliki for å tolerere de sjiamuslimske terrorgrupper som i dag står for størstedelen av volden mot sivile. Dette er meget alvorlig, sett fra amerikansk side, for de vet at Maliki også har nære forbindelser med Teheran, som er USAs erklærte hovedfiende.

Vil ikke gjøre Westmorelands feil

General Petraeus forsøker å unngå å havne i den samme felle som den amerikanske øverstkommanderende i Vietnam, general William Westmoreland, i sin tid gjorde. Jeg overvar i 1966 en av hans velregisserte briefinger i Saigon og hadde ingen problemer med senere å forstå hvorfor han tapte enhver troverdighet. Westmoreland tegnet et positivt bilde som ikke hadde noe med virkeligheten å gjøre. Amerikanerne drev den gang med ”body count”, der de bagatelliserte egne tap og fremstilte drepte sivile som Vietgong(FNL)-folk eller nordvietnamesiske soldater.

Spår ingen snarlig seier

General Petraeus har lært av Vietnamkrigen, som han i sin tid doktorerte på, så derfor spår han ingen snarlig seier. Han sier derimot at det kan bli nødvendig å holde amerikanske soldater i Irak i mange år fremover og at den første spede tilbaketrekking kan begynne i høst og vil pågå frem til neste sommer, men det vil dreie seg om bare noen tusener. Noe sikkert om dette vil han ikke si før han i til våren har foretatt en ny situasjonsvurdering. Generalen skal altså vinne tid for seg selv og sin president.

Amerikanerne lei av krigen

Det store flertall av amerikanere kjøper ikke dette. De er lei av hele krigen og vil ha sine gutter og jenter hjem så snart som mulig. Formannen i Representanthusets utenrikskomite, Tom Lantos, målbar disse holdninger da han innledet høringene. Han kunne dessuten vise til at andre hadde vurdert situasjonen i Irak og var kommet til langt mer pessimistiske slutninger. Det gjelder blant annet den uavhengige Government Accountability Office (GAO) og en kommisjon ledet av general Jones.

Demokratene har ikke nok stemmer

 Men problemet for demokratene er at de ikke har de nødvendige 60 stemmer i Senatet til å tvinge presidenten til å godta deres timeplan for tilbaketrekking. Derfor får George Bush det sannsynligvis som han vil og kan unngå en omfattende tilbaketrekking før en demokrat eventuelt rykker inn i Det hvite hus. Så blir det demokratenes problem å komme seg opp og ut av den irakiske hengemyr.

SISTE NYTT

Siste nytt