Brown går av som partileder

Gordon Brown varsler at han går av som partileder til høsten. Brown står i veien for samarbeid mellom Labour og Liberaldemokratene, mener eksperter.

Video Brown slutter som partileder i Labour

Klikk på bildet for å se Brown annonsere sin avgang som partileder.

David Miliband

Utenriksminister David Miliband.

Foto: Mustafa Ozer / Scanpix/AFP
Storbritannias miljøvernminister Ed Miliband.

Klima- og miljøvernminister Ed Miliband.

Foto: Handout BRITAIN ENVIRONMENT ENERGY / Scanpix/Reuters
BRITAIN-VOTE-LABOUR-HARMAN

Kvinne- og likestillingsminister Harriet Harman.

Foto: Carl Court / Afp
Ed Balls

Barne- og skoleminister Ed Balls.

Foto: Lefteris Pitarakis / Scanpix/AP

Storbritannias statsminister Gordon Brown varslet i dag at han går av som partileder ved neste landsmøte i september.

LES: Brown - best som nummer to?

- Liberaldemokratenes leder Nick Clegg har akkurat fortalt meg at selv om han vil fortsette dialogen med De konservative, ønsker han å begynne formelle diskusjoner med Labour, sa Brown i dag.

I landets interesse

Brown sa at dersom det er i landets interesse at Labour og Liberaldemokratene danner en koallisjonsregjering, så vil han være fratatt plikten å danne den regjeringen, skriver BBC .

Ifølge Nick Robinson, politisk redaktør i BBC, er det Gordon Brown står i veien for et eventuelt samarbeid mellom Labour og Liberaldemokratene.

- Gordon Browns avgang som partileder i Labour åpner døra for en koalisjon med Liberaldemokratene, men en slik koalisjon blir neppe langvarig, sier Storbritannia-ekspert Øivind Bratberg til NTB.

LES : Regjeringsavtale nærmer seg

LES: Nye koalisjonssamtaler mandag

- Ta dette på min kappe

- Grunnen til at vi har fått en vipperegjering er at ingen av partilederne eller partiene vant folkets fulle støtte. Som partileder må jeg ta dette på min kappe, sa han videre.

Brown har bedt Labour sette igang prosessen med å finne hans etterfølger og at han ikke vil ha del i prosessen.

Brown har tidligere uttalt at han vil gå av som partileder hvis han tapte valget.

John Mann, den første i Labour som uttalte at Brown burde gå av dersom han tapte, sier Brown har tatt en klok og modig avgjørelse.

Brødrene Miliband

Ifølge The Telegraph er utenriksminister David Miliband storfavoritten til å ta over etter Brown. Miliband blir av mange sett på som redningsmannen til Labour.

Også broren hans, Ed Miliband, er av mange regnet som en mulig etterfølger. Ed Miliband er minister for klima og energi og er sett på som mer karismatisk enn sin storebror.

LES: Overtar en av disse etter Brown?

Midlertidig statsminister

Avisen har listet opp en rekke med mulige arvtagere. På listen nevnes blant annet Harriet Harman.

Harman er kvinne- og likestillingsminister og overrasket mange da hun ble parlamentarisk leder i Labour. Dersom Brown velger å gå av før hans etterfølger er valgt er det Harman som vil ta over som midlertidig statsminister.

Ed Balls

En annen mann på avisens liste og som har blitt utnevnt som favoritt i flere britiske aviser den siste tiden er Ed Balls. Han var tidligere en av Browns nærmeste økonomiske rådgivere.

Da Gordon Brown dannet sin regjering i juni 2007 ble Ed Balls innsatt som skole- og barneminister. Balls er populær i Labour's fagforeninger og er kjent for å ha en røff politisk stil.

Vipperegjering

De Konservative sikret 306 av de 649 plassene i nasjonalforsamlingen. Får å få flertall i regjeringen var de nødt til å få 326 plasser, skriver BBC.

Det ble dermed en såkalt vipperegjering hvor Liberaldemokratene spiller en stor rolle ved å gi støtte til enten Labour eller De konservative. Så langt ser det ut til at Liberaldemokratene støtter De Konservative.

LES: Clegg vurderer tilbud fra toryene

LES: Clegg går for De konservative

SISTE NYTT

Siste nytt