NRK Meny
Normal

Nye koalisjonssamtaler mandag

Forhandlingene mellom Liberaldemokratene og Det konservative partiet om en ny britisk koalisjonsregjering skal fortsette mandag, ifølge de konservatives Wiilliam Hague.

William Hague

De konservatives William Hague.

Foto: CHRIS HELGREN / Reuters

Vi har intensjon om å møtes igjen i løpet av de neste 24 timene, sa den konservative forhandleren William Hague søndag kveld.

Ifølge Hague er økonomisk stabilitet og mindre underskudd i det offentlige to av de mest sentrale temaene i forhandlingene. Søndagens samtaler ble omtalt som «gode diskusjoner».

Det konservative partiet ble det største partiet i det britiske valget torsdag, men trenger støtte fra Liberaldemokratene for å få flertall i Parlamentet.

Vil endre valgsystemet

Flere meningsmålinger viser at flertallet vil endre valgsystemet for å gi mer makt til de mindre partiene.

62 prosent av de spurte i The Sunday Times’ undersøkelse svarer at de ønsker seg et mer proporsjonalt valgsystem, og i Mail on Sunday svarer 60 prosent at de foretrekker proporsjonal representasjon fremfor det nåværende valgsystemet.

Dagens valgordning i Storbritannia kan forenklet beskrives som at førstemann over målstreken vinner. Det vil si at partiet som får nest størst oppslutning i en valgkrets, ikke får noen representasjon.

En ny valgordning skal være ett av temaene som blir diskutert i sonderingene om regjeringsdannelse som for tiden pågår mellom Liberaldemokratene og Det konservative partiet.

Clegg og Cameron snakker

Regjeringsforhandlingene mellom Nick Clegg og David Cameron fortsetter i dag. Britiene begynner å bli utålmodige, og ønsker en avklaring på regjeringsspørsmålet.

Samtidig viser en ny meningsmåling at 60 prosent av britiske velgere mener Gordon Brown bør av. 62 prosent mente han burde ha gått av straks det ble klart at Labour ikke lenger er det største partiet i Underhuset

Clegg beholdt roen

Utenfor huset til Liberaldemokratens leder Nick Clegg ventet pressen spent på hva Clegg hadde å si etter samtalene med David Cameron. En av de fremmøtte hadde kledd seg ut som en kylling, men Clegg beholdt roen, og lot seg ikke affisere av den iøynefallende stuntreporteren.

Video CLEGG-NETT-090410-WW_MXF_Innboks.MP4

Nick Clegg forhandler med David Cameron mulighetene til å danne en koalisjonsregjering.

Clegg fortalte at samtalene med Cameron hadde vært konstruktive, og at de jobber med å komme frem til en best mulig løsning for det britiske folk.

Nick Clegg

Liberaldemokratenes Nick Clegg sjekker mobiltelefonen

Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Forhandlingene om hvem som skal danne regjering i Storbritannia pågår for fullt, men politiske kommentatorer tviler på at partene vil komme fram til en løsning med det første.

Representanter fra Det konservative partiet og Liberaldemokratene møtte hverandre i dag for å fortsette forhandlingene om muligheten av å danne en koalisjonsregjering.

Vanskelige forhandlinger

Forhandlingene er vanskelige, og vil trolig trekke i langdrag.

– Jeg tror ikke vi kommer til å vite hvem som blir statsminister i løpet av denne dagen, sier politisk journalist i BBC, Reeta Chakrabarti, søndag.

Hun regner likevel med at en eller annen form for kunngjøring vil komme i løpet av dagen for å berolige markedene når børsene åpner mandag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt