Hopp til innhold

Overtar en av disse etter Brown?

Med det dårlige valgresultatet, er det sannsynlig at statsminister Gordon Brown trekker seg.

Peter Mandelson og David Milliband

Peter Mandelson og David Milliband.

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Spekulasjonene om hvem som blir etterfølgeren er allerede godt i gang i britiske medier.

Foreløpig favoritt er utenriksminister David Miliband eller broren Ed, som er minister for klima og energi.

Brødrene er unge, dynamiske, pene og velutdannede menn og som regnes å kunne matche Liberaldemokratenes Nick Clegg og De konservatives David Cameron. Det finurlige er at David er regnet som Blairs reelle arvtaker, mens Ed mer er Browns mann.

Finansministeren og skoleministeren

Ed Balls

Ed Balls

Foto: POOL / REUTERS

I favorittsjiktet ligger også skole- og familieminister Ed Balls, som er gift med ministeren for arbeid og pensjon Yvette Cooper. Ekteparet regnes som nære Brown-allierte. Men Ball er ung nok til å stå for en fornyelse.

I tillegg seiler finansminister Alistair Darling overraskende opp. Veteranen Darling er i likhet med sjefen fra Skottland, hvor hans parlamentsplass fra en valgkrets i Edinburgh henger i en tynn tråd. Så mye vil avgjøres av om han gjenvelges eller ikke.

Det samme med Ed Balls, som kjemper for å beholde sin plass fra Yorkshire i Nord-England.

Alistair Darling, Storbritannias finansminister

Alistair Darling

Foto: Andrew Winning / Scanpix/Reuters

Finansministeren regnes som en mindre splittende kandidat innad i partiet enn unge Milliband, som de fleste regner som en flink fagminister, men som mange er skeptiske til om har statsministerkvaliteter.

Det er nok å se på Brown i så henseende.

Også innenriksminister Alan Johnson nevnes - selv om flere av disse ikke representerer noen virkelig fornyelse.

Mørkets fyrste

Det gjør i alle fall ikke den som står bak Milliband, nemlig handelsminister og tidligere EU-kommisær Peter Mandelson - som to ganger måtte forlate Blairs regjeringer.

Mandelson er Tony Blairs nære venn og allierte, med tilnavnet «Mørkets fyrste» for sin rå strategilegging, miksing og triksing på bakrommet.

Mandelson stod i likhet med Brown og Blair bak oppbyggingen av «New Labour».

Mandelson - og Gordon Brown har aldri gått særlig overens, men Brown innså at han trengte Mandelsons egenskaper, og hentet han hjem fra EU-jobben i Brussel. Han har også hatt en sentral rolle i årets valgkamp.

Mandelson har bygget opp en gruppe rundt Miliband, som gjør at han raskt kan ta over som partileder. Ett av motivene er å hande raskt for å sette en stopper for at Ed Balls bygger seg opp som favoritt.

- De 24 første timene vil være avgjørende, sier en Labour-kilde rundt Miliband til The Daily Telegraph .

Kanskje mer overraskende nevnes også Mandelson selv som en mulig lederkandidat.

Ulempen med Mandelen - som er utnevnt til Lord - er at han ikke sitter i Underhuset, men i Overhuset.

Skal partilederen også kunne bli statsminister, må vedkommende være valgt til Underhuset for å ha møterett der - også som statsminister. Mandelson, som Overhus-medlem har ingen rett til å møte i Underhuset.

Og om Miliband splitter partirekkene, gjør i hvert fall kontroversielle Peter Mandelson det, selv om også motstanderne må innrømme at han er en effektiv politiker.

Utfordreren

En som også seiler opp som utfordrer, er mer ukjente Jon Cruddas - som fikk respekt for hvordan han førte sin kampanje for nestledervervet i partiet og for hvordan han på forsiktig vis har kritisert partiet for å ikke nå frem til velgerne.

Cruddas tilhører venstresiden og er fagforeningenes favoritt. Men han har - i likhet med utenriksminister David Miliband - vært rådgiver for Tony Blair i hans statsministertid, og er således ingen novise. Han er også innvalgt i Underhuset, men har ikke hatt noen ledende verv der under Brown og derfor ikke lite befengt med slitasjeeffekten.

Går Brown på dagen, er det mest sannsynlig at nestleder Harriet Harman overtar partilederjobben midlertidig, inntil en ny leder er valgt.

SISTE NYTT

Siste nytt

Panikk etter missil-styrt i Sør-Korea

USA og Sør-Korea testet bakke-til-bakke-missiler tidlig onsdag. Da et av missilene traff bakken, oppsto det panikk i den sørkoreanske byen Gangneung.