Britene går til urnene om halvannen uke: – Et flertall på under 17 seter vil være fiasko

Theresa May og de konservatives ledelse lå på 18 prosent over Labour. Så sank den til fem. Men det spennende vil bli hvor mye May vinner med, ifølge Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad.

Theresa May

PÅ VEI TIL VALGSENDING: Mandag kveld deltar Theresa May og Labour-leder Jeremy Corby i en valgsending på Sky News.

Foto: Stefan Rousseau / AP

– Vi kan si med ganske stor sikkerhet at hun kommer til å vinne. Men spørsmålet er hva hun vil kalle en suksess, sier Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder.

I april lanserte Storbritanias statsminister Theresa May nyvalg i 2017, og ikke i 2020 som var planen. De konservative hadde da 44 prosent oppslutning over Labours 23 prosent, og Theresa May trengte støtten av velgerne før brexit-forhandlingene.

– Skal partiet komme styrket ut av valget, må de få flere seter i flertall enn de 17 de har nå. Får de ikke det, er valget en fiasko, sier Mustad.

Nedgang etter terrorangrep

Etter terrorangrepet i Manchester 21. mai, hvor 22 mennesker mistet livet, ble det publisert fire meningsmålinger som alle viste en nedgang for De konservatives ledelse.

En av spørreundersøkelse utført av YouGov viste at Labour bare lå fem prosentpoeng bak Theresa May og toryene, ifølge Reuters.

Jan Erik Mustad

TROR PÅ MAY-SEIER: Storbritannia-ekspert og førstelektor ved UiA, Jan Erik Mustad, tror May må vinne med over 50 seter for å kalle nyvalget en suksess.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Men meningsmålinger er ofte øyeblikksorienterte, og preges av det som nettopp har skjedd. Mange briter opplevde terroren direkte eller indirekte, og hekter det på myndighetene, sier Maurstad, som påpeker at dette er spekulasjoner.

Tror terroren kan styrke Mays posisjon

Likevel tror Mustad at May kan komme styrket ut av terrorangrepet.

– Forskning viser at etter et terrorangrep er det det partiet folk forbinder med god sikkerhetspolitikk som får folkets støtte. Og i dette tilfellet er det De konservative, sier han.

Nå viser meningsmålingene at ledelsen så smått er på vei opp igjen, og Mustad går for May-seier.

Men samtidig er han klok av skade.

– I fjor var jeg bråkjekk på at Brexit aldri kom til å skje. Da måtte jeg legge meg ganske så flat, ler Mustad.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt