May vil ha alvorsprat med Trump om terrorlekkasjer

Storbritannia vil slutte å dele etterretningsinformasjon med USA, etter at amerikanske tjenestemenn skal ha lekket informasjon om terrorangrepet i Manchester til media.

Trump May

MØTES I DAG: USAs president Donald Trump og britenes statsminister Theresa May er i Brussel på NATO-toppmøte torsdag. Her er de sammen med generalsekretær Jens Stoltenberg, Nederlands statsminister Mark Rutte og Canadas statsminister Justin Trudeau.

Foto: Emmanuel Dunand / AFP

Nå varsler den britiske statsministeren Theresa May at hun vil ta en alvorsprat med Donald Trump og fortelle ham hva hun mener om terrorlekkasjene.

– Deling av etterretning er bygget på tillit. Etterretning som deles mellom justismyndigheter må forbli sikkert. Dette er noe jeg vil gjøre klart for president Trump når jeg treffer ham, sier May.

Trump på sin side sier at han har bedt, blant annet Justisdepartementet, om å foreta en gransking av etterretningslekkasjene, som han kaller «dypt forstyrrende» og en alvorlig trussel mot amerikansk sikkerhet.

– Vi skal komme til bunns i dette. Det finnes ikke en relasjon vi verdsetter mer enn den spesielle relasjonen mellom USA og Storbritannia, sa Trump under NATO-toppmøtet i Brussel, der han blant annet skal møte Theresa May.

Publiserte åstedsbilder

Lekkasjene fra den pågående etterforskningen, som har dukket opp i amerikanske medier, har provosert britisk politi. Ifølge nyhetsbyrået AP vil britene nå la være med å dele informasjon med USA inntil de har fått en garanti om at det ikke vil bli flere lekkasjer.

Folkemengden sang «Don't look back in anger» av Manchester-bandet Oasis etter at de hadde hedret terrorofrene med ett minutts stillhet.

– Disse lekkasjene er totalt uakseptable, og må stanse umiddelbart. Denne oppførselen er arrogant og undergraver etterforskningen av det fryktelige angrepet på Manchester by, sier byens borgermester, Andy Burnham.

Britene skal være spesielt misfornøyde med at storavisen The New York Times har publisert en rekke bilder av det som skal være gjenstander funnet på åstedet. Det er ikke bekreftet, men blir antatt, at bildene er lekket av amerikanske tjenestemenn.

– Bildene har forårsaket mye smerte for familiene som allerede lider fryktelig av sitt tap, sa politisjefen i Manchester, Ian Hopkins, under en pressekonferanse torsdag.

Lekket gjerningsmannens navn

Salman Abedi

NAVNGITT: Salman Abedis identitet dukket opp i amerikanske medier før britisk politi var klare til å gå ut med navnet.

Foto: AP

The New York Times forsvarer publiseringen av bildene.

«Bildene og informasjonen som ble presentert var hverken grafiske eller respektløse overfor ofrene, og samsvarer med den rådende linjen for rapportering om våpen som brukes i fryktelige forbrytelser.

Vi har strenge retningslinjer for hvordan og på hvilken på vi dekker sensitive historier. Vår dekning av mandagens grusomme angrepet har vært både bred og ansvarlig.» Skriver avisen i en uttalelse.

Britene er også kritiske til at amerikanske tjenestemenn angivelig skal ha lekket navnet på den antatte selvmordsbomberen. Navnet ble publisert i amerikanske medier før britisk politi hadde gått ut med det, og før politiet hadde gjennomført planlagte aksjoner i Manchester og i Libya, der gjerningsmannens far bor.

Ifølge The Washington Post er det ikke først gang informasjon om en pågående etterforskning i Storbritannia har blitt lekket i USA. For eksempel ble bilder av bombedeler og innsiden av en T-banevogn lekket i amerikansk media, bare dager etter terrorangrepet i 2005 der 52 mennesker ble drept.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt