Brett Kavanaugh valgt til USAs høyesterett til høylytte protester

Det amerikanske Senatet valgte lørdag Brett Kavanaugh til dommer i USAs høyesterett etter en bitter partipolitisk debatt. Demonstranter avbrøt debatten og avstemningen gjentatte ganger.

Valget av Brett Kavanaugh til ny dommer i amerikansk høyesterett skjedde ikke uten dramatikk. Avstemningen i Senatet ble flere ganger avbrutt av hissige protester og tilrop fra galleriet. Det ble ropt at nominasjonen av Brett Kavanaugh var en skam.

Visepresident Mike Pence måtte flere ganger avbryte avstemningen for å be om ro, og minnet de frammøtte om at det ikke er lov med ytringer fra galleriet. Flere av demonstrantene ble tatt hånd om av politiet på grunn av avbrytelsene.

Men til slutt kom de seg gjennom stemmegivningen. 49 republikanere og en demokrat stemte for, mens 48 demokrater stemte imot. Dermed ble Brett Kavanaugh valgt inn i amerikansk høyesterett.

Etter avgjørelsen sendte Donald Trump sine gratulasjoner til Brett Kavanaugh og på et valgkampmøte i Kansas sa Trump at dette var en seier for USA, for amerikanerne og for grunnloven.

Brett Kavanaugh er tatt i ed som den 114. høyesterettsdommeren i USA. Alle unntatt én av demokratenes 49 senatorer stemte nei. Blant republikanernes 51 senatorer var det også bare én avhopper.

SEIER: Donald Trump gikk til angrep på Demokratene og hyllet egne senatorer på et valgkampmøte i Kansas.

– Den minst egnede kandidaten

Under debatten før avstemningen lørdag kveld, tok den demokratiske senatoren Patrick Leahy fra Vermont ordet. Han ble første gang valgt inn i Senatet i 1974, og er den senatoren som har lengst fartstid i dag. Han sier han i løpet av sine over 40 år som senator aldri har sett en mindre egnet kandidat til Høyesterett.

Senator Patrick Leahy

Den demokratiske senatoren Patrick Leahy fra Vermont er den senatoren som har sittet lengst i dagens Senat. Han mener Brett Kavanaugh er den minst egnede kandidaten til USAs høyesterett han har sett noensinne.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP

– Jeg er ikke imot Kavanaugh fordi han er foreslått av en republikaner, men fordi han vil skade omdømmet til høyesterett. Hver gang Brett Kavanaugh har vitnet foran Senatet har han vært uærlig under ed.

Leahy fortalte at han hadde vært gjennom 19 godkjenninger til Høyesterett i løpet av sine år som senator.

Den demokratiske gruppelederen Chuck Schumer kaller prosessen et lavmål i Senatets, høyesteretts og landets historie. Han mener Kavanaugh ikke er skikket til å bli valgt inn i det ledige setet i USAs høyesterett.

Avbrutt av tilrop

De hissige ropene fra galleriet startet da den republikanske senatoren John Cornyn fra Texas, som også er assisterende gruppeleder, tok ordet. Ordstyreren, den republikanske senatoren Todd Young fra Indiana, måtte gjentatte ganger be om ro.

Cornyn sa godkjenningsprosessen hadde vært uverdig. Han mener Christine Blasey Ford, som sier hun ble forsøkt voldtatt av Kavanaugh på 80-tallet, har blitt brukt i et politisk spill av demokratene.

Protester mot Brett Kavanaugh

Politiet arresterte flere demonstranter mens debatten og avstemningen foregikk inne i Senatet. Ifølge politiet ble 164 personer arrestert for ulovlige protester utenfor Høyesterett og Senatet i Washington D.C. lørdag.

Foto: ALEX WONG / AFP

Og Cornyn fikk støtte fra republikanske Chuck Grassley fra Iowa, som leder justiskomiteen i Senatet. Han sa at demokratene var sterke motstandere av Brett Kavanaugh helt siden han ble foreslått.

– Dette har vært en svertekampanje uten sidestykke. Demokratene har aldri vært interessert i hvilke juridiske kvalifikasjoner han har. Jeg mener Kavanaugh er den best kvalifiserte kandidaten som noen gang har vært nominert til høyesterett.

Viktig avgjørelse

Majoritetsleder Mitch McConnell sa at lørdagens avstemning er en av de viktigste avgjørelsene en senator kan gjøre. Avgjørelsen vil ha mye å si for USAs framtid.

– Kavanaugh har blitt omtalt som en juridisk superstjerne med de beste vitnemål. Han er kjent for sine grundige forberedelser, og har fått de beste skussmål fra dem han har jobbet med og undervist.

Mitch McConnell

Majoritetsleder Mitch McConnell sa valget av Brett Kavanaugh var viktig for USAs framtid. Før avstemningen sa han at en stemme for Kavanaugh ville være en måte å avslutte et mørkt kapittel i Senatets historie.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP

McConnell viste til at det er levert sju bakgrunnsrapporter på Kavanaugh i årenes løp, og at han har vist at han er en godt skikket til å sitte i høyesterett.

– Å stemme Brett Kavanaugh inn i Høyesterett i dag, vil være en måte å avslutte et mørkt kapittel i Senatets historie, og bla om til lysere tider.

Aggressiv seksuell oppførsel

President Donald Trump nominerte Brett Kavanaugh til ny høyesterettsdommer i sommer. Men i september sto Christine Blasey Ford fram og anklaget Kavanaugh for voldtektsforsøk på 1980-tallet.

Senere har flere kvinner også fortalt historier om Kavanaughs seksuelt aggressive oppførsel på fester på 80-tallet. Kavanaugh har avvist alle anklagene.

I slutten av september vitnet Ford og Kavanaugh i en åpen høring i Senatets justiskomite. Et knapt flertall godkjente ham som kandidat til amerikansk høysestrett mot at FBI gjenåpnet bakgrunnssjekken av ham og undersøkte anklagene som hadde kommet.

Lørdag ble Brett Kavanaugh valgt av et knapt flertall i Senatet til ny dommer i Høyesterett.

53 år gamle Kavanaughs inntreden i USAs øverste domstol vil i generasjoner framover kunne gi en høyesterett med konservativt flertall, som kan komme til å slå tilbake abortlover og våpenlover.

SISTE NYTT

Siste nytt