Hopp til innhold

Brende møtte samfunn som frykter FARC

IMBILI/BOGOTÁ (NRK): I Colombia råder et håp og en optimisme om å få til en fredsavtale som kan gjøre slutt på 50 år med borgerkrig, men få har svaret på hvordan en avtale kan realiseres.

Utenriksminister Børge Brende besøkte konfliktrammede samfunn i Colombia.

Børge Brende besøkte denne uken Colombia, der det har vært borgerkrig i over 50 år. Se video fra besøket hans her.

– Dette samfunnet kjenner jeg ikke til.

Silvio Delgado sier at han ikke kommer herfra og derfor kan han ikke fortelle nøyaktig om hva som skjer i den lille landsbyen ved Colombias Stillehavskyst. Heller ikke noe om hvordan det er å bo der for øyeblikket.

Han står på utsiden av Flyktninghjelpens kontor i Imbili og ser på oppbudet av livvakter og militært personell. Inne er det en konferanse med sentrale personer som sjelden dukker opp her.

Sikkerhetsvurderingen er at FARC-geriljaen styrer med frykt og utpressing. Politi angripes med granater og hæren med mindre bilbomber.

Våger ikke ytre seg

brende imbili

Børge Brende ble orientert om situasjonen i Imbili i Nariño, som til daglig kontrolleres av FARC, sammen med Nariños guvernør Raul Delgado.

Foto: Kristin Enstad / UD

Ingen av innbyggerne tør snakke om det mens mikrofonen står på. Silvio Delgado, som står sammen med datteren og forsøker å henge opp en serie lyspærer utenfor trehuset, sier han håper og tror på en fredsavtale i Colombia.

NRK er i det frodige Nariño-fylket omslynget av utallige elver, palmer, kontrollposter og tropiske temperaturer.

Barna hopper i vannet fra lave broer, kvinner vasker klær i elvene og fiskerne sitter i små båter. Ute på havet, der det er større fangst å få, tør ikke reise lenger. Der blir de drept av narkobanditter, forteller flere her, hvis de ikke har betalt «vaksine». En form for avgift eller beskyttelsespenger, som de færrest har råd til.

Det er også i denne regionen det meste av Colombias dyrking av koka-blader skjer og hvor den venstreorienterte FARC-geriljaen og kriminelle bander holder til.

Blir truet av FARC

Skole Imbili

Mange av barna i Imbili har søkt tilflukt fra kampene med FARC i området rundt landsbyen.

Foto: Kristin Enstad / UD

Tettstedet Imbili, omringet av jungel, er et av mange samlingspunkt for afro-colombianske flyktninger fra bygdeområdene. De prøver å holde en lav profil for ikke komme i mer trøbbel. Flere av dem forteller at de har blitt presset ut fra jordlappene og hjemmene sine fordi de ikke vil dyrke eller gjøre som geriljaen sier.

Det har bare blitt verre de siste årene, forteller nabolagslederen Cesar Rosales.

– Jeg har et håp om at fredsforhandlingene vil endre situasjonen når det gjelder fordriving. Mange mennesker er på flukt på grunn av vold og mange er drept, sier han.

Men når vi spør om det er FARC som kontrollerer byen her, bare ler han, viser tegn til at opptaket må stanses. Slike spørsmål kan han ikke svare på.

– Geriljaen er rundt oss på alle kanter

Inne i et klasserom, med et gitter der et vindu ville ha stått om det var luftkondisjonering, synges det om Norge. Sangen er til ære for utenriksminister Børge Brende, som nettopp har møtt representanter for humanitære organisasjoner. Nå får han se lærere på skolebenken og hvordan de kurses i krisehåndtering.

Brende er det høyeste norske regjeringsmedlemmet som har kommet til Colombia for å lære mer om hvilken konflikt Norge forsøker å være med på å løse.

– Her opplever man på nært hold konsekvensen av all den ufred og konflikt som har vært gjennom de siste 50 årene. Flere hundre tusen mennesker er blitt drept og her ser vi at geriljaen er rundt oss på alle kanter, sier Brende.

– Hvis vi ikke får til en fredsavtale som er forpliktende og gjennomførbar så vil fattigdommen fortsette og folk blir drevet fra hus og hjem. Det er vanskelige humanitære forhold.

Grønt lys for frihandelsavtale

brende santos

President Juan Manuel Santos setter stor pris på støtten Norge og utenriksminister Børge Brende gir til fredsprosessen i Colombia.

Denne uka har Brende hatt politiske samtaler i Colombia for å understreke at også den nye regjeringen støtter fullt opp rundt fredsprosessen. Han startet det tre dager lange oppholdet i presidentpalasset hos Juan Manuel Santos.

Utenriksministeren har også undertegnet en intensjonsavtale med Sør-Amerikas tredje største økonomi om å holde faste møter om menneskerettigheter og arbeidernes rettigheter.

En slik avtale kan gjøre det enklere for Stortinget å godkjenne en omstridt frihandelsavtale, som har vært på hold siden 2008.

Vil ha med Norge på laget

Regjeringen vil utvide samarbeidet med Colombia og rollen som tilrettelegger for fredsprosessen gjør også at Norge kommer til å støtte opp videre dersom det blir en avtale. Colombia trenger overvåkningsmekanismer, kvitte seg med våpen, få kokabønder til å starte annen landbruksproduksjon, rettferdighetsprosess osv.

– President Santos ba Norge om å spille en viktig rolle i disse spørsmålene og det er vi villige til. Jeg føler en sterk forpliktelse og ansvar, sier Brende til NRK.

Vanskelig vei mot fred

brende holguin

Børge Brende og Colombias utenriksminister Maria Angela Holguin.

Foto: Kristin Enstad / UD

Hittil har forhandlerne fra regjeringen og geriljaen blitt enige om to av seks kapitler. Med norsk og cubansk hjelp forhandler de nå om punktet narkotika samtidig som det er full valgkamp her i Colombia.

– Det er ganske vanskelig. Vi får se, sier Colombias utenriksminister etter å ha trukket pusten dypt.

NRK møter Maria Angela Holguin i Bogota. Hun frykter at gjennomføringen av en avtale med geriljaen blir det som krever mest, men samtidig er hun optimist.

– Det er første gang på 50 år partene har kommet så langt i forhandlingene, sier Holguin, men understreker at hun er optimist.

– Alternativet er verre, skyter Børge Brende inn.

– Besøket kommer på riktig tid

Den norske delegasjonen rakk også en kort, guidet tur i colombiansk historie og politikk. Plaza Bolivar i Bogota er en turistmagnet og den store plassen utenfor presidentpalasset er fortsatt fyllt med duer og noen lamaer som turistene kan la seg avbilde med.

Hovedstadens gamleby er delvis pusset opp. En stor kontrast til landsbygda i Colombia, der det har vært liten utvikling.

– Besøket kommer på riktig tid, sier Nariños guvernør Raul Delgado. Han tok imot utenriksministeren i den urolige provinsen. Delgado sliter med narkotrafikk, flyktninger og kamp mellom væpnede grupper. Han føler han styrer en av de glemte delene og hardest rammede regionene i Colombia.

– Det er vi som har størst forhåpninger til fredsprosessen, som Norge bidrar til, sier Delgado til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt