NRK Meny
Normal

Brende: Reagerer sterkt på volden

Utenriksminister Børge Brende reagerer sterkt på volden i Ukraina, og mener president Viktor Janukovitsj må utskrive nyvalg og la opposisjonen komme til orde.

Børge Brende om volden i Ukraina

VIDEO: Børge Brende mener det er på tide å skrive ut nyvalg i Ukraina. Brende er nå i Colombia. (Reporter: Anders Tvegård)

Brende er på reise i Colombia, men følger situasjonen i Ukraina tett. Natt til onsdag stormet politiet demonstrantenes leir i Kiev, og hittil er det meldt om 25 drepte.

– Det er en svært alvorlig utvikling nå i Kiev. Stormingen av Frihetsplassen burde ikke ha skjedd. De som nå er ansvarlig for denne volden må stilles til ansvar, og president Janukovitsj må nå virkelig få roet dette ned slik at det ikke ender i rene blodsutgytelser i ukene fremover, sier Brende til NRK.

Viktor Janukovitsj

President Viktor Janukovitsj gir opposisjonen skylda for opptøyene i Kiev.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Janukovitsj holdt natt til onsdag sin første offentlige tale til folket siden konfrontasjonen i Kiev.

Han gir opposisjonen all skyld for opptrappingen av konflikten, og ber dem ta avstand fra ytterliggående opprørere.

Les: Janukovitsj: – Demonstrantene har gått over grensen
Les: Hovudkvarteret til opposisjonen i brann

– Folket må få si sitt

Brende mener det er på tide å gå i dialog med opposisjonen.

– Presidenten må fortsette samtalene med opposisjonen, det må utskrives nyvalg. De som har vært ansvarlig for volden og drap må stilles til ansvar og må få sin straff. Det ukrainske folk må også få si sitt om fremtiden til landet og om man skal gå for en assosieringsavtale med EU. Det bør skje gjennom en folkeavstemning.

Ifølge Brende har Norges ambassadør vært i møter hele tirsdagskvelden i Kiev, og gjort det klart at Norge reagerer svært sterkt på volden og at de som står bak ikke blir stilt til ansvar.

– Vi vil følge dette tett fremover, og sammen med EU se på hvilke tiltak som eventuelt vil være nødvendige hvis ikke presidenten nå tar de nødvendige initiativ for å roe dette ned og stanse angrepene mot demonstrantene, sier Brende.

Les: Opposisjonen i Ukraina stiller krav i parlamentet
Få siste nytt fra Kiev i NRKs nyhetssenter

Resultatløst møte

Janukovitsj har vært i møter med tre opposisjonsledere uten å finne en løsning på konflikten.

Ifølge opposisjonsleder og tidligere proffbokser Vitalj Klitsjko krevde presidenten at alle demonstrantene måtte forlate Uavhengighetsplassen i Kiev umiddelbart.

Demonstrantene ble omringet av sikkerhetsstyrker tirsdag kveld, og svarte med å kaste bensinbomber, stein og fyrverkeri mot opprørspolitiet.

Janukovitsj mener en høyreradikal gruppe har bedt folk om å bevæpne seg, og lover å stille dem for retten.

Onsdag morgen ble det klart at 25 mennesker har mistet livet i sammenstøtene, og 240 er innlagt på sykehus. En ukrainsk journalist skal være blant de drepte.

USAs visepresident Joe Biden har også vært i kontakt med Janukovitsj for å uttrykke sin bekymring, og fordømmer voldsbruken fra begge parter, melder Reuters.

Les: Hovudkvarteret til opposisjonen i brann

Flere store branner i Kiev natt til onsdag

VIDEO: Protestleiren i Kiev sto i brann natt til onsdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt