Hopp til innhold

BP: Erstatningsfondet er snart tomt

BP opplyser at erstatningsfondet etter oljeutslippet i Mexicogolfen i 2010 snart er tomt, og raser samtidig mot «absurde krav» og «grådige advokater».

Bob Dudley

BP-direktør Bob Dudley.

Foto: RICHARD CARSON / Reuters

Da fondet ble opprettet, var det satt av 120 milliarder kroner til utbetaling av erstatninger til bedrifter og privatpersoner som led økonomiske tap som følge av miljøkatastrofen.

Nå er det 1,8 milliarder igjen, og BP regner med at hele beløpet vil være brukt opp innen tre måneder, skriver BBC.

«Vi regner med at den resterende summen vil bli brukt i sin helhet i løpet av tredje kvartal, og ytterligere beløp vil bli lagt til resultatregnskapet,» heter det i en uttalelse fra BP.

70 milliarder kroner er allerede utbetalt, og åtte milliarder er øremerket krav fra sjømatnæringen. Resten er uspesifiserte kostnader som knyttes til en rekke forskjellige krav.

BP kunngjorde samtidig at den anslåtte sluttsummen på hele regningen er justert til 42,4 milliarder dollar, rundt 250 millarder kroner.

«Absurde krav»

Tidsfristen for å kreve erstatning etter oljekatastrofen går ikke ut før i april neste år.

BP er fortsatt uenige i rettens tolkning av forliket som ble inngått etter lekkasjen i 2010, og mener avtalen gjør at amerikanske bedrifter kan kreve erstatninger for fiktive tap.

– Mens vi fortsetter å kjempe mot disse absurde erstatningskravene, og mens sannsynligheten for en langvarig rettsprosess øker, vil vi informere alle om at vi er godt forberedt, sier BP-direktør Bob Dudley.

BP satte av 8,5 milliarder kroner i andre kvartal for å dekke kravene, noe som førte til at nettoinntekten falt med 25 prosent sammenlignet med året før.

Selskapet har også økt summen som skal gå til å kompensere bedrifter og privatpersoner fra 50 til 60 milliarder kroner, melder nyhetsbyrået AP.

– Ute av kontroll

Dudley varsler at BP vil anke de «absurde» kravene helt til USAs høyesterett dersom det blir nødvendig, og mener erstatningsprosessen i og rundt Mexicogolfen er ute av kontroll.

– Ingen selskaper vil gå med på å betale erstatninger til bedrifter som ikke har lidd noen tap, sier Dudley.

Les: BP vil stanse utbetalinger

Ettersom erstatningsfondet styres av en dommer, har ikke BP noen kontroll over hvem som får godkjent erstatningskravene sine.

Hittil har over 300 advokatfirmaer nådd frem med krav på vegne av sine klienter, og de gjennomsnittlige utbetalingene har økt.

– Det er noe galt med dette systemet. Denne presedensen er ikke bra for USA, sier Dudley.

Kritiserer advokatene

BPs visepresident og kommunikasjonssjef Geoff Morrell går også hardt ut mot advokatene i en kronikk i avisen Louisiana Record.

Mange av advokatfirmaene tar opptil 25 prosent av erstatningsbeløpet som betaling for jobben, og minst tre advokater har reist erstatningskrav på vegne av klienter som ikke visste om det, skriver Morrell.

«Deepwater Horizon-forliket kunne ha blitt en modell for hvordan man skal løse søksmål etter industriulykker. Nå er det på vei til å bli et monument for grådigheten til saksøkernes advokater», skriver han.

Les også: BP på tiltalebenken i New Orleans
Les også: BP får historisk høy bot etter Deepwater Horizon-ulykken

SISTE NYTT

Siste nytt