Hopp til innhold

BP vil stanse utbetalinger

BP går rettens vei for å få stanset erstatningsutbetalingene i kjølvannet av oljeutslippet i Mexicogolfen i 2010.

Demonstrasjon mot BP i New Orleans

Flere demonstranter møtte opp utenfor rettslokalet i New Orleans for å vise sin misnøye da rettssaken mot BP startet.

Foto: JONATHAN BACHMAN / Reuters

Oljegiganten er for tiden i retten i New Orleans i USA, der en domstol skal bestemme størrelsen på bøtene etter «Deepwater Horizon»-ulykken.

BP har allerede inngått flere tusen forlik etter oljelekkasjen, og ble ilagt en rekordbot av amerikanske myndigheter.

Nå frykter selskapet at det ikke skal klare å overleve alle utbetalingene, og har bedt dommeren om å sette en stopper for det de kaller «absurde» og «fiktive» erstatningskrav.

BP mener at flere av bedriftene som får utbetalt erstatning ligger langt fra kysten, og at de ikke har blitt påvirket av oljesølet i det hele tatt. Flere av dem tjente rett og slett tjent mer i 2010 enn i årene før, skriver BP i rettsdokumentene.

«Ikke-eksisterende tap»

Blant bedriftene som trekkes frem er en risprodusent som ligger seks mil fra kysten i Lousiana, og et byggefirma i Alabama som ligger 30 mil inn i landet.

«BP har ikke gått med på å betale det som allerede er flere hundre millioner dollar, og som kan bli milliarder, til skadelidende med tap som egentlig ikke eksisterer,» skriver selskapet.

BP har allerede betalt ut 7,8 milliarder dollar til sivilpersoner og bedrifter som ble rammet av oljeutslippet, men det er ikke fastsatt noen øvre grense.

Selskapet opprettet et eget fond for å holde styr på utbetalingene, og ble nødt til å øke fondets størrelse til 8,5 milliarder dollar i fjor. De mener advokaten som forvalter pengene er for ukritisk til kravene som kommer.

«Avgjørelsene vrir på betingelsene i avtalen og strider mot selve hensikten ved å godkjenne erstatning for ikke-eksisterende tap,» skriver BP.

Advokatene til alle som har fått erstatning mener imidlertid at BP rett og slett har undervurdert erstatningskravene og antall mennesker og bedrifter som har rett til kompensasjon, skriver Reuters.

Kan få ny gigantbot

BP har solgt deler av selskapet for å betale bøter og erstatningskrav, og mener at utbetalingene, som ligger an til å overskride budsjettet med flere milliarder dollar, kan gjøre uopprettelige skader.

Rettssaken mot BP og resten av de involverte skal de første månedene handle om fordeling av skyld.

Deretter skal retten slå fast nøyaktig hvor mye olje som ble sluppet ut, for å kunne regne ut bøtene for skadene på miljøet.

Dersom BP retten mener at grov uaktsomhet var skyld i ulykken, kan bøtene for skader på miljøet øke til hele 17 milliarder dollar, nærmere 100 milliarder kroner.


Les: Oljemareritt lammet Louisiana – strever fortsatt to år etter
Les: BP brøt beredskapskrav i Norskehavet

SISTE NYTT

Siste nytt