– Jeg trodde aldri denne dagen skulle komme

Glede og tårer gikk hånd i hånd da 21 av skolejentene som var fanget av Boko Haram endelig ble gjenforent med familiene sine.

Glede og tårer gikk hånd i hånd da 21 av skolejentene som var fanget av Boko Haram endelig ble gjenforent med familiene sine.

VIDEO: Tårer, dans og taler. 21 jenter ble gjenforent med familiene sine, men 197 er fortsatt savnet etter at Boko Haram kidnappet 276 jenter i april 2014.

Familiemedlem og bortført skolejente gjenforenes

Mange følelser kom frem da familiemedlemmer endelig kunne gjenforenes med sine bortførte skolejenter.

Foto: Olamikan Gbemiga / Ap

Foreldre og andre slektninger har reist i flere dager for å komme seg fra den nordøstlige hjembyen Chibok til hovedstaden Abuja, der skolejentene har fått medisinsk og psykologisk hjelp.

Torsdag kom nyheten om at 21 av skolejentene som ble bortført av Boko Haram for mer enn to år siden, er sluppet fri.

– Jeg trodde aldri denne dagen skulle komme, sier en av jentene ifølge BBC.

– Jeg trodde aldri jeg kom til å se dattera mi igjen, men her er hun. Jeg ber til Gud om at jentene som er igjen i fangenskap skal komme trygt hjem, sier en av mødrene, Raha Emmanuel, til nyhetsbyrået AP.

En Chibok-jente klemmer en slektning

ENDELIG: En av de bortførte skolejentene omfavner en slektning etter å ha vært i fangenskap i to og et halvt år.

Foto: Olamikan Gbemiga / Ap

Nær sultedøden

– Vi hadde ikke noe mat i 40 dager, men vi overlevde, takket være Gud, forteller skolejenta Gloria Dame til nyhetsbyrået Ap.

I tillegg til sult fortalte hun om episoder der hun nesten ble drept av bomber under fangenskapet.

– Jeg var i skogen da flyet slapp en bombe i nærheten, men jeg ble ikke skadd.

Fotografier av de 21 unge kvinnene viser at noen av dem bærer på små barn, som de har fått under fangenskapet. Kvinnene virket slitne og avmagret.

Tidligere har et titalls jenter som klarte å rømme fortalt at mange av jentene ble giftet bort til Boko Haram-krigere, og var gravide eller hadde fått barn med sine kidnappere. Andre døde av sykdom.

Gjenforening mellom familie og bortført skolejente

Sterke følelser preget gjenforeninga etter over to år i fangenskap.

Foto: Olamikan Gbemiga / Ap

197 skolejenter fortsatt savet

De fleste av de 276 jentene var tenåringer da de ble bortført fra skolen i Chibok i april 2014. Fortsatt regner man med at 197 jenter holdes fanget eller er døde.

Ifølge Nigerias informasjonsminister, Lai Mohamed, fortsetter forhandlingene med Boko Haram, som skal ha sagt at de har 83 jenter som de ønsker å forhandle om.

– Veldig snart skal et enda større antall av de savnede jentene frigis, uttalte han til AFP.

En anonym militærkilde hevder at fire fengslede Boko Haram-ledere ble løslatt i bytte mot de 21 jentene. Nigerianske myndigheter benekter dette.

Kritiseres for å utnytte ofrene

Visepresidenten ønsker Chibok-jentene velkommen hjem

Visepresident Yemi Osinbajo fikk kritikk for å ha brukt de frigitte jentene som et PR-stunt, før jentene hadde fått mulighet til å møte familien.

Foto: Sunday Aghaeze / Ap

Etter løslatelsen ble de unge kvinnene tatt imot av visepresident Yemi Osinbajo.

– Hele landet har ventet på dere, skrev han på Twitter.

Fotografier av visepresidentparet som klemte slitne, magre jenter ble offentliggjort.

Det reiste kritiske røster som mente regjeringen brukte jentene til eget pr-arbeid før jentene ble gjenforent med sine foreldre.

– Folks barn er ikke penger eller klær du bruker i en valgkamp. Folks barn er deres stolthet, uttalte en av fedrene, Muta Abana.

– De må slippe offentlig paradering og politisk utnyttelse, uttalte menneskerettighetsadvokat Emmanuel Ogebe.

Laster Twitter-innhold
Laster kart, vennligst vent...

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt