Hopp til innhold

Røde tall over hele verden: 18.000 milliarder kroner har forsvunnet

Børser verden rundt stuper, og til nå i år har 18.000 milliarder kroner forsvunnet fra markedene. – Verden frykter at USA skal slutte å trykke dollar, sier Erik Bruce i Nordea.

Japan børs

Nikkei-indeksen på Tokyo-børsen fallt med over 4 prosent tirsdag, etter negative tall fra USA. Nå spres frykten over hele verden.

Foto: YUYA SHINO / Reuters

Tokyo-børsen så sin verste handledag siden juni ifjor, da hovedindeksen fallt med over fire prosent tirsdag. Fallet kommer dagen etter kraftige fall i aksjekursene også i USA.

I dag åpnet både Oslo Børs og børsene rundt i Europa med røde tall. Etter et 2013 med eventyrlig vekst er verdens aksjemarkeder etter alt å dømme på full fart inn i en korreksjon.

– Det skal ned i dag

Erik Bruce, Nordea

Sjefanalytiker i Nordea Markets Erik Bruce.

Foto: Nordea Bank

I går kom tall som viste at amerikanske bedrifter brukte mindre penger og ansatte færre folk. En slik trend er ikke uvanlig for januar, og dårlig vær har etter alt å dømme mye av skylden.

Men tallene fikk også mange investorer til å tvile på om veksten i amerikansk økonomi virkelig er så god som mange til nå har trodd.

– Det er spesielt reaksjoner på disse tallene fra USA vi ser i markedene nå, sier sjefanalytiker i Nordea Markets Erik Bruce.

Han har spådommene klare for aksjekursenes skjebne denne første februartirsdagen:

– Det skal ned i Europa i dag, sier Bruce.

Rundt klokken tolv hadde hovedindeksen på Oslo Børs falt med rundt en halv prosent.

Amerikansk pengepresse påvirker

Men det er ikke amerikansk økonomi som har skapt den store usikkerheten i markedene sålangt i år. Det står de såkalte fremvoksende økonomiene for.

Land som Tyrkia, Brasil, Sør-Afrika, India og Indonesia har hatt høy vekst i sine aksjemarkeder de siste årene, ettersom sentralbankene i USA, Storbritannia og EU har pumpet enorme mengder friske penger inn økonomien for å hente seg ut av krisen.

Mye av disse friske pengene har funnet veien til de fremvoksende markedene, og bidratt til å både sende aksjeverdiene i været, styrke de lokale valutaene og bidra til økt økonomisk vekst.

(Saken fortsetter under bildet.)

wall street børsen

Wall Street reagerte negativt på svake industritall i går, og i dag fulgte børsene i Asia og Europa etter.

Foto: BRENDAN MCDERMID / Reuters

Blåmandag i fremvoksende økonomier

Nå som det går stadig bedre med økonomien særlig i USA og Storbritannia vil disse landene senke tempoet på pengetrykkingen. USA har allerede kuttet sin månedlige stimulanse fra 80 til 60 milliarder dollar i måneden, og de kommer til å kutte enda mer.

Dermed forsvinner tilgangen på billige penger for fremvoksende økonomier, og valutaer som brasiliansk real og tyrkisk lira har stupt de siste par ukene.

– Disse landene har lånt mye penger fordi amerikansk stimulanse har ført til lave renter. Nå strammer Vesten inn, valutaen svekker seg, de får ikke lån og klarer derfor ikke å dekke de enorme budsjettunderskuddene de har opparbeidet seg, sier Erik Bruce.

TURKEY-POLITICS-ECONOMY-FOREX

Tyrkiske lira har fallt kraftig i verdi de siste månedene.

Foto: BULENT KILIC / Afp

– Og da må de også sette opp renten, noe om demper farten i økonomien. Dette skaper nå også frykt på børsene i Vesten, sier Bruce, som drar en historisk parallell:

– Dette minner veldig om Asia-krisen på slutten av 90-tallet, sier han.

Den gang var det de såkalte «tigrene» som Thailand og Malaysia som gikk på en kjempesmell og sendte sjokkbølger som påvirket markeder over hele verden.

– Neste steg i krisen

Sør-Afrika er blant landene som har fått merke denne effekten mest. Sentralbanksjef Gill Marcus mener de etablerte økonomiene må ha dem i mente når de utformer politikken sin.

– Det som nå skjer med fremvoksende økonomier er det neste steget i den globale krisen, sier Marcus til Bloomberg TV.

– Vi påvirkes sterkt av den planlagte «normaliseringen» av amerikansk økonomi, sier hun.

Det blir en stor utfordring både for de fremvoksende økonomiene og for de etablerte økonomiene selv dersom de ikke tenker på konsekvensene av å stoppe pengetrykkingen, utdyper Marcus.

– 2014 blir likevel bra

Erik Bruce i Nordea kaller den siste utviklingen i aksjemarkedene for en «korreksjon», altså at finansøkonomien etter en periode med høy vekst tilpasser seg mer realistiske tall i realøkonomien. Hvor lenge den vil vare er vanskelig å si.

– Min beste gjetning vil være at for Vesten er oppgangen i økonomien nå så solid at 2014 blir et brukbart aksjeår, men ikke så godt som 2013, sier Bruce.

– Men den store usikkerheten er Kina. Dersom veksten faller i Kina og økonomien der viser seg å knele, vil 2014 bli et grått år, sier han.

Aksjesparere må smøre seg med tålmodighet

Også de hundretusener av nordmenn som sparer penger i aksjefond har fått merke nedgangen i aksjemarkedet de siste ukene.

For eksempel har fondet DNB Aktiv 100, der alle sparepengene blir satt i aksjer, mistet godt over to prosent av verdien sin så langt i år. Nordeas Global Value-fond har tapt seg nær 1,6 prosent i verdi siden nyttår.

Likevel har fondene steget henholdvis 25 og 31 prosent i verdi de siste tolv månedene.

– Dette illustrerer at aksjer går opp og ned, sier Erik Bruce i Nordea.

– Dersom man har mye aksjer bør man ha en lang horisont på sparingen og tåle både opp- og nedganger.

SISTE NYTT

Siste nytt