Hopp til innhold

BodMod – ny trend i Russland

MOSKVA (NRK): – Jeg har gjort kun for min egen del, sier Katja, mens hun stolt viser fram sin splittede tunge.

Katja

Katja har splittet tungen sin, og er en del av en ny trend i Russland.

Foto: Jurij Linkevitsj

BodMod er blitt en trend i et lite men godt synlig miljø i russiske storbyer.

Katja og hennes venn Anton skiller seg ikke så veldig fra andre russiske ungdommer, der de vandrer over Kaluzjkajaplassen i Moskva, under den store statuen av sovjetlederen Lenin og mellom skatere som kjemper om å vise fram de mest halsbrekkende øvelser. De har riktignok både ringer i ørene og tatoveringer på kroppen, men det er blitt så vanlig i Russland at det knapt vekker oppsikt.

Men med en gang de åpner munnen og stikker fram tungene så skjønner du at Katja og Anton har gått et steg videre i å pynte på kroppen. Begge har delt tungen i to noen centimeter inn fra spissen, og snakker nå om å få operert inn små horn i pannen.

Fra piercing til tungesplitt

– Det begynte med en vanlig piercing da jeg var 14 år, sier Katja.

Så ble det kule gjennom tungen, ringer i ørene og så kom tanken om å splitte tungen.

– Det ble en tanke som jeg ikke klarte å fri meg fra, det måtte bare gjøres. Og når jeg ble kjent med en som kunne gjøre dette så var det bare å få det gjort.

– Hvorfor har dere lagt tungen under kniven?

– Dette har ingen ting med protest mot samfunnet å gjøre, dette handler kun om oss selv, sier Katja og Anton i kor.

Maksim opererer

Fram med tungen! Maksim Janpolskij igang med en ny tungesplittoperasjon.

Foto: Maksim Janpolskijs arkiv

Maksim Janpolskij var mannen som delte tungene til Anton og Pavel.

– Mange av dem som kommer til meg har ikke noe klart svar når jeg spør dem om hvorfor de ønsker å gjøre det og det med kroppen sin. De har bare et sterkt ønske om å gjøre dette. Det kan se ut som om de lar underbevisstheten gå foran fornuften, sier han.

Selv har Janpolskij bakgrunn fra studier i både matematikk og fysikk, men livnærer seg nå som både tatovør og bodmidifiserer, altså en som foretar forandringer på kroppen; som å dele tungen og øreflippen i to.

Kutt i øret

Mange ønsker å gjøre noe med øreflippen sin, enkelte går så langt som å lage en splitt her også.

Foto: Maksim Janpolskijs arkiv

Tungesplitt er blitt rutine

– Det å splitte tungen er blitt en rutineoperasjon, sier Maksim.

Han forklarer at det er spesielle ting han alltid må være observant på, og hos noen kan det være litt vanskelig å komme til.

– Men dette er likevel noe av det mer ekstreme jeg gjør, sier Maksim, som møter NRK i en park øst i Moskva.

Han har ikke noe imot prate om det han driver med, men ønsker ikke at vi blir med til studioet der han driver sin virksomhet.

Max og Morten

Maksim Janpolskij viser NRK bilder av personer han har 'modifisert'.

Foto: Jurij Linkevitsj

– Det jeg har drevet mest med er å operere inn små deler kroppen slik at huden og dermed utseende forandres sier Maksim, og viser oss bilder av bølgede kinnbein og hender.

– Det er mange mennesker som er ekstremt opptatt av sitt utseende og som ikke klarer å bli kvitt tanker om at de ønsker å gjøre forandringer. Og det handler altså ikke om større pupper eller mindre mage. Det handler om følelser på kroppen, men det kan også handle om frykt. Et menneske er redd for mye, og ønsker å overvinne denne frykten.

Brystoperasjon

Mindre forandringer i huden er blant de vanligste operasjonene som Maksim Janpolskij utfører

Foto: Maksim Janpolskijs arkiv
Ferdig bryst

Og det ferdige resultatet ser slik ut

Foto: Maksim Janpolskijs arkiv

I Russland har dette fenomenet fått navnet BodMod – kroppsmodifisering eller -forandring. Både Maksim Janpolskij og hans kunder Katja og Anton er ivrige med å få fram at dette ikke er et særrussisk fenomen, og at det finnens overalt. Også i Norge.

Øyefarge

Det å farge selve øyehinnen er også blitt populært blant noen.

Foto: Maksim Janpolskij

– Jeg var for et par år siden i Oslo og møtte også der folk som var opptatt av dette, sier Maksim om sin tur til Oslo.

Norge er ikke noe stort land, og det er en liten gruppe mennesker som holder på med dette.

Amputasjoner er galskap

I Russland er det først og fremst i Moskva og kanskje særlig St Petersburg det er interesse for BodMod. Med internett er dette et fenomen det er mulig å følge på nært hold. Selv om de som driver med dette sier at det først og fremst er en personlig sak, er de fleste raskt ute med å legge ut sine "modifiseringer" på internett der de helt tydelig er ute etter å få reaksjoner.

I Russland har fenomenet BodMod fått relativt stor oppmerksomhet den siste tiden, og før sommeren var det en konferanse der man drøftet uheldige sider ved dette, ikke minst der personer gikk så langt som å amputere fingre og tær, og til og med deler av foten.

– Når vi snakker om amputasjoner av kroppsdeler så handler det om psykologi, en slags dysmorfi der folk får den tanken at en del av kroppen ikke er en del av dem selv. At hjernen sier at den og den kroppsdelen, den trenger du rett og slett ikke, sier Maksim i et forsøk på å forklare hvorfor folk velger å kutte av seg tær og fingre.

Amputert tå

På internett ligger det flere bilder av folk som har amputert bort en eller flere tær.

Foto: Maxim Janpolskijs arkiv

– Dette er ren galskap, mener Anton, som sier at han ikke har tanker om å gå så langt i å forandre kroppen sin.

Katja er enig, men vurderer altså å operere inn noen små svarte horn i pannen.

Min sak og min kropp

– Min mamma vet at jeg har gjort det jeg har gjort, men hun har ikke sett det ennå, sier Anton med et smil der det er umulig ikke å legge merke til hans nyopererte og delte tunge.

Anton

Anton har ennå ikke vist sin nysplittede tunge til sin mor.

Foto: Jurij Linkevitsj

Katja, som opprinnelig kommer fra Hviterussland, sier at hennes familie er langt unna og at hun ikke vet hvordan de hadde reagert om at de hadde sett henne nå.

– Dette er helt og holdent min sak og det er min kropp, sier hun, før hun og Anton dukker ut i 12 millioners byen Moskva.

SISTE NYTT

Siste nytt