NRK Meny
Normal

– Sommeren er høysesong for tatoveringer

Den norske tatoveringsbransjen har opplevd en eksplosjon de siste årene, og tatovørene merker ekstra pågang i sommervarmen. Men trenden har nådd en topp, mener flere eksperter.

Linn Theres Pettersen tatoverer Rudi Eikefjord

Linn Theres Pettersen tatoverer Rudi Eikefjord. Eikefjord har gått fast til Pettersen i flere år. – Jeg går så ofte jeg har ekstra penger, forteller han og anslår at han har brukt 70–80 000 kr til nå.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

– Jeg kunne ha kjøpt kunst til å ha på veggen, men jeg synes det er kult å ha et kunstverk på kroppen, sier Rudi Eikefjord.

Han besøker Memento tattoo på Sagene for å få et slangemotiv på en av de siste utatoverte områdene på høyrearmen sin. Han har tatovert seg jevnlig de siste 10 årene, og anslår at han har brukt rundt 80.000 på kroppskunsten. Ambisjonen er å fylle begge armene med blekk.

– Det skal se ut som én tatovering. Åh.. nå kjenner jeg spenningen kommer, sier han mens lyden av tatoveringsnålen til Linn Theres Pettersen begynner å gå.

Folk tar etter kjendisene

PHILIPPINES/ Former England soccer captain Beckham touches his hair as he walks back to his vehicle after visiting an evacuation centre in Tacloban city

Kjendiser og fotballspillere spesielt, som David Beckham, har inspirert mange til å ta tatoveringer.

Foto: ERIK DE CASTRO / Reuters

Stadig flere gjør som Eikefjord og blir hekta på tatoveringer, forteller Kari Kjelskau leder for interesseforeningen Norsk Tattoo Union og driver av Memento tattoo.

– Før ville folk ha én tatovering. Men nå har vi mange faste kunder, og stadig flere vil ha flere tatoveringer, og de vil ha større tatoveringer enn tidligere, forteller Kjelskau.

Spesielt i sommersesongen er mange er innom, forteller hun. Da NRK er på besøk går tatoveringsnålene for fullt i flere rom.

US-FASHION-CFDA AWARDS, Rihanna

Mange ønsker tatoveringer som kjendisene har, forteller norske tatovører. Men stjernemotivet til Rihanna er ikke lenger på trendtoppen. – Flere kommer inn og vil ta tatoveringer over stjernene, forteller Kari Kjelskau.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / Afp

– I Norge er vi så påkledd hele vinteren, men om sommeren ser man andre som har tatoveringer, og mange blir inspirerte. Vi merker at flere kommer innom og at flere ringer nå. Og de er ikke lenger fra en spesiell samfunnsgruppe, men alt fra prester til politi og jenter med hijab kommer hit, sier hun.

Stor vekst i bransjen

Siden Kjelskau startet som tatovør for 13 år siden har det vært en enorm vekst i bransjen.

– På den tiden var det 10 studioer i hele landet, nå har vi mellom 200–250 stykker og rundt 450 registrerte tatovører, forteller hun.

Hun mener kjendiser med tatoveringer og bilder i sosiale medier inspirerer flere til å ta større tatoveringer.

– Stadig flere kjendiser har tatoveringer. Bilder av dem spres i sosiale medier, og folk blir påvirket av det og inspirert til å ta egne, sier Kjelskau.

Kari Commandant Kjelskau

Kari Commandant Kjelskau er leder for Norsk Tattoo Union og driver studioet Memento Tattoo på Sagene.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

Nye motiver er populære

Kjelskau forteller at skrift og livsmottoer er inn, ugler, svaler og drømmefangere er også blitt populært. Mens stjerner, som var populært for noen år siden, er ikke lenger like etterspurt.

Tor Ola Svennevig en av forfatterne bak boken «Norske sjømannstatoveringer» forteller at det er en retrotrend innen kroppskunst om dagen.

– Old school sjømannstatoveringer og -motiver er tilbake. Det er også svarte og grafisk klare tatoveringer, ikke som 90-talls tribals, med en mer prikkete og grafisk måte å bygge skygger på. Nytt er også realisme og nesten fotonøyaktige tatoveringer, forteller han.

– Trenden er dalende

Svennevig mener derimot det ikke er nytt at mange vil tatovere seg. Vi er inne i fjerde boom i nyere tid, hevder han.

Norske sjømannstatoveringer

Boken «Norske sjømannstatoveringer» forteller mye av tatoveringshistorien i Norge.

Foto: Magikon forlag

– New York Times hadde en artikkel rett etter det forrige århundreskiftet hvor det stod: Nå er det ikke lenger bare sjøfolk, prostituerte og tjuvrader som tatoverer seg, nå er tatoveringer blitt for alle. Det kunne ha vært en artikkel fra i fjor, alle presenterer dette som noe nytt, sier han.

Svennevig mener tattoo-trenden nå er på dalende på verdensbasis.

– Det er en synkende kurve internasjonalt. De siste årene har vi hatt enn vekst fra 10 til over 60 studioer bare i Oslo, men vi har nok fått en metning også her. Trendmessig har det snudd, og tatoveringer er ikke en del av motebildet lenger, men en del av konsumbildet, noe alle gjør, sier han, men trekker frem at tatovørene de seneste årene er blitt mye flinkere.

Også trendforsker Ståle Økland tror at den største tatoveringstrenden er over.

– Det har blitt ekstremt vanlig med tatoveringer. Spesielt de siste årene har vi fått en hel industri rundt dette, med magasiner og programmer, og de som er opptatt av tatovering, er veldig opptatt av det. Men det blir interessant å se om neste generasjon vil synes det er like kult. Jeg er ikke så sikker på det. Jeg lurer på om det begynner å nærme seg toppen av trenden nå, mener han.

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).