Bloomberg: Jeg stiller ikke

New York-borgermester Michael Bloomberg sier klart fra at han ikke stiller som uavhengig kandidat i høstens presidentvalg.

Michael Bloomberg

Det har lenge vært spekulert i om New Yorks borgermester Michael Bloomberg ville kaste seg inn i presidentkappløpet. Nå gir han klar beskjed.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Det har lenge vært spekulert i om den tidligere mediemogulen og milliardæren ville bli en joker i det amerikanske presidentvalget.

Med sin enorme formue kunne 66 år gamle Bloomberg finansiert sin egen valgkamp, uavhengig av private valgkampbidrag.

Les: Ynskjer uavhengig president

En fot i hver leir

New York-borgermesteren er tidligere medlem av Demokratene, men ble valgt inn som republikansk kandidat i 2001 og 2005.

Han er kjent som en liberal sentrumspolitiker. Da han meldte seg ut av Republikanerne i 2007, gikk spekulasjonene høyt om Bloomberg forberedte et uavhengig kandidatur.

I en kronikk i New York Times i dag gir imidlertid Bloomberg klar beskjed: Han stiller ikke til valg.

I stedet oppfordrer han kandidater i begge leire til å vise "virkelig uavhengig lederskap" og utfordre tradisjonelle partisannheter.

Lettelse på begge sider

Både demokrater og republikanere vil nok være glad for å slippe å måtte konkurrere med en kandidat som kunne stjålet stemmer fra begge leirer.

Mest lettet er nok likevel Demokratene, som lenge fryktet en reprise av 2000-valget.

Den gangen splittet uavhengige Ralph Nader stemmene på demokratisk side, og bidro til å sikre George W. Bush en hårfin seier over Demokratenes Al Gore.

En meningsmåling forrige måned antydet at Bloomberg kun ville fått et mindretall av New York-stemmene i presidentvalget, til tross for at han har bred støtte som borgermester.

Nå signaliserer Bloomberg at han i stedet vil støtte den kandidaten som best kan tilby det han kaller uavhengig lederskap.

SISTE NYTT

Siste nytt