Hopp til innhold

Minst 36 drept i barangrep i Burundi

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Minst 36 mennesker ble drept da bevæpnede menn stormet en bar i nærheten av hovedstaden Bujumbura i Burundi søndag kveld.

De tungt bevæpnede mennene skal ha stormet baren «Chez les Amis» («Blant venner» på norsk) og bedt alle legge seg ned på gulvet. Deretter begynte de å skyte.

Dødstallet steg mandag fra 21 til minst 36 døde. I tillegg er mer enn 20 personer såret i angrepet.

– Flere dusin, noen i militæruniform med Kalashnikov-rifler og granater, kom inn på «Chez les Amis». De ba alle legge seg ned, og begynte deretter å skyte, sier en overlevende som mistet to søsken og en venn anonymt til nyhetsbyrået AFP.

Myndighetene i Burundi skylder på banditter etter angrepene, men vitner mener opprørere står bak.

– Væpnede menn kom inn på baren og begynte å skyte inn mengden av mennesker som drakk og danset, sier Sake Matthieu, som bor i Bujumbura og også er leder for en lokal menneskerettihetsorganisasjon.

Lover å ta drapsmennene

Ifølge vitner skal angrepet ha vart i omtrent 20 minutter. Det eksakte antallet drepte etter angrepet, det dødeligste i landet på flere måneder, er fortsatt uklart.

President Pierre Nkurunziza sa mandag til de som befant seg på åstedet i byen Gatumba at «han lover at de kriminelle skal pågripes og bli stilt for retten», skriver Reuters.

– Opprørere stod bak

Angriperne raidet baren i Gatumba-området, 13 kilometer vest for hovedstaden Bujumbura.

Bujumbara ligger i et område der opprørsgruppen «National Liberation Forces» (NTL) lenge har vært sterke.

Opprørsgruppens leder Agathon Rwasa har blitt anklaget for å stå bak en rekke angrep den siste tiden.

– De som angrep oss var ikke bare banditter. De er krigere, opprørere. Det sverger jeg på, fordi jeg så dem, sier et av de skadde ofrene som ikke vil bli identifisert.

Burundi har vært rammet av en rekke voldsepisoder etter valget i fjor. President Pierre Nkurunziza ble beskyldt for fusk, og opposisjonen valgte å boikotte valget.

Sprengt sykehuskapasitet

Lokalte sykehus slet med å ta i mot alle de skadde søndag kveld. På et av sykehusene lå kropper dekket med stoff i gangen på sykehuset, mens andre ble liggende ute på parkeringsplassen, ifølge en AFP-korrespondent på stedet.

Noen av de skadde blir behandlet i sykehuskorriderer fulle av opprørte pårørende.

– Kapasiteten er sprengt. Vi mangler blod, utstyr og medisiner til å behandle alle de skadde, sier en lege som bare oppgir navnet «Leonard» til AFP.

Burundi, offisielt Republikken Burundi, ligger i Øst-Afrika. Landet grenser til Rwanda i nord, Tanzania i øst og sør og Den demokratiske republikken Kongo i vest.

Burundis areal er på rett under 28 000 kvadratkilometer, og landet har en anslått befolkning på over 10 millioner, ifølge Wikipedia.

SISTE NYTT

Siste nytt