Hopp til innhold

Ble løslatt etter kattedrap – en telefon fra president Erdogan forlenget straffen

En tyrkisk mann er dømt til to og et halvt års fengsel etter å ha drept en katt i Istanbul etter at president Erdogan engasjerte seg personlig i saken.

En mann går til angrep på en løskatt inne i et boligbygg.

SPARKET KATT TIL DØDE: Dyrevernsorganisasjoner verden over har delt videoen av mannen som gikk til angrep på Eros.

Et sikkerhetskamera fanget opp hvordan mannen sparket en løskatt til døde 1. januar, rett utenfor sitt eget boligbygg. Katten, som het Eros, gjestet jevnlig bygningen og beboerne ga han ofte mat.

Mannen ble i begynnelsen av februar dømt til 18 måneders fengsel, men ble løslatt tidlig på grunn av god oppførsel. Dette til stor oppstandelse blant dyrevernsorganisasjoner i Tyrkia og store deler av landets innbyggere.

Saken er blitt mye omtalt i både sosiale medier og flere store aviser.

En underskriftskampanje som 320.000 mennesker skrev under på krevde at mannen burde få en strengere straff, melder NTB.

Erdogan inn på banen

Erdogan peker foran et tyrkisk flagg på en scene.

Til og med president Erdogan viste sin solidaritet for Eros.

Foto: Pavel Golovkin / AP

En av de som engasjerte seg i saken var ingen andre enn selve presidenten.

President Erdogan tok i februar en telefon til justisdepartementet hvor han meldte sin personlige interesse, og like etter ble det kunngjort at den tiltalte måtte belage seg på en ny runde i retten, ifølge NTB.

sur katt

De er Istanbuls egentlige erobrere

Onsdag møtte han opp foran en domstol, hvor han fikk beskjeden om at straffeutmålingen er blitt forlenget med ett år. Ikke godt nok, mener en dyrevernsgruppe, som varsler anke. De krever fire års fengsel for kattedrapet, den strengeste straffen mulig.

Hellige katter

Tombili-stauen i Istanbul

Bronsestatuen av Tombili i sin kjente positur.

Foto: Sidsel Wold

Det kan kanskje virke litt i overkant for en katt, men i Istanbul er katter nærmest hellige. Byens befolkning ser på det som et felles ansvar å ta vare på gatekattene, og bidrar ved å sette ut vann og mat, og lager små hus kattene kan bo i. Noen betaler til og med for besøk til veterinæren.

Enkelte katter har fått kjendisstatus i Tyrkia, som Tombili. Bildet av han som tar det med ro ved en fortauskant ble til en mye brukt meme, og etter hans død ble han foreviget med en bronsestatue.

Tombili-stauen i Istanbul

Istanbuls kuleste katt foreviget i bronse

SISTE NYTT

Siste nytt